2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. március 21. 11:39

2023. márciusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett jelentősebb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze, valamint néhány főbb növényre vonatkozó termésbecslést mutatunk be.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) többek között Argentínában, Mexikóban és Marokkó térségében. Jelentősebb, vegetációs időszakban lévő aszállyal sújtott területeket az ASI nevű műholdas index ebben az időszakban Argentínában, Afrika északnyugati részén, valamint néhol Ausztrália keleti területén mutat (2. ábra). A februári csapadékösszeg hatalmas különbségeket mutat bolygónkon (3. ábra), az anomália globális térképén pedig inkább a csapadékhiány a jellemző, különösen Indiában, Afrika középső területein, Argentínában, Mexikóban, Ausztráliában, illetve Európa nyugati felén is, de a különbségek akár még országon belül is igen nagyok (4. ábra).

Európa
A 2023. február 1. és március 17. közötti időszakban Európában a legsúlyosabb agrometeorológiai problémát a kevés eső okozza (5. ábra). Súlyos csapadékhiány van Spanyolország és Portugália déli részén, a talaj nagyon száraz, sürgős csapadékra lenne szükség. Spanyolország déli részén a nyári öntözést biztosító víztározók szinte is nagyon alacsony, ez pedig hatással lesz arra, hogy milyen növényeket vetnek tavasszal. Jó eséllyel a kukorica és a rizs helyett részben napraforgót fognak vetni a gazdák.
Olaszország északi és középső részein is tartós a csapadékhiány, különösen problémás Olaszország északnyugati része. Ennek ellenére az őszi vetések egyelőre jól fejlődnek, de sürgős csapadékra lenne szükség. Az elhúzódó csapadékhiány miatt errefelé is alacsony az öntözésre is szolgáló víztározók szintje, ami tavasszal és nyáron az öntözésnél gondot okozhat. Szintén kevés a hóban tárolt vízmennyiség a hegyekben.
Kisebb-nagyobb csapadékhiány Ausztriában, Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Cipruson is fennáll, bár errefelé a nedvesség hiánya kevésbé kritikus. Általában jó kondícióban vannak az őszi vetések, a talajnedvesség viszont helyenként átlag alatti és több csapadék lenne szükség a következő hetekben a növények növekvő vízigényéhez.
Franciaországban, Németország déli részén és az Egyesült Királyságban a január közepe óta tartó csapadékhiány márciusban részben pótlódott.
Németország keleti részén, Románia nyugati részén és Oroszország európai területének déli részén csapadék többlet van, ez kedvezően hat a mezőgazdaságra.
Törökországban az elmúlt hetekben komoly eső hullott, mely helyenként komoly károkkal járó áradásokat is okozott, de nagy területen megszüntette a csapadékhiányt (Anatóliában és a délkeleti országrészben), csak Törökország nyugati része marad szárazon.

A 2023. február 1. és március 13. közötti időszakot Európa nagy részén az átlagosnál enyhébb viszonyok jellemezték, a középhőmérséklet 0,5 - 2 Celsius fokkal haladta meg az 1991-2022-es átlagot (6. ábra). 2-4 fokkal volt enyhébb ez az időszak Skandinávia északi részén, Oroszország európai részének északi és keleti területein, Ukrajnában, Moldovában, Románia északi és déli részén, Bulgária egyes területein és Olaszország északi részén. Ebben az időszakban jóval kevesebb hideg nap fordult elő, és csak egy komolyabb hideghullám alakult ki, még február első felében.
Az átlagosnál egy kissé hűvösebb időjárás volt ebben az időszakban a Pireneusi-félszigeten, Franciaország nyugati részén, helyenként Törökországban. Törökország középső és nyugati részén viszont 2-4 fokkal volt hidegebb az átlagosnál.

A szokásos csapadék mennyiségének még a fele sem hullott le a Pireneusi-félszigeten, Franciaország északi és déli részén, Olaszország északi és középső területein, Ausztria déli vidékén, Szlovéniában, Magyarországon, Románia keleti területein, Bulgáriában, Görögországban, Ukrajna déli részén, Törökország egyes részein, Írországban és az Egyesült Királyságban, valamint Skandináviában (7. ábra).
Ezzel szemben az átlagosnál több csapadék hullott Norvégia partvidéki területein, a Germán-lengyel alföldön, a Kelet-európai síkságon, Románia nyugati részén és Oroszország európai területének déli területein.

Téli visszatekintő
Európa legnagyobb részén az átlagosnál enyhébb volt 2022-2023 tele: a hőmérséklet átlagos értéke 2-4 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot Kelet-, Közép-, Délkelet-, valamint Észak-Európában (8. ábra). A szokásosnál jóval kevesebb hideg nap fordult elő ezen a télen.
Az átlagosnál kissé hűvösebb időjárás csak Svédország és Norvégia egyes területein, valamint Oroszország európai részének keleti részén fordult elő.

A csapadék elmaradt a szokásos mennyiségtől Spanyolország keleti tengerparti vidékén, Franciaország döntő részén, az Egyesült Királyságban, Németország déli részén, az Alpok térségében, Olaszország északi és déli részén, helyenként Bulgáriában és Görögországban, Törökország legnagyobb részén, Oroszország európai területének déli részén, többfelé Ukrajnában, Moldovában és Románia fekete tengeri partvidékén (9. ábra). Errefelé a csapadékösszeg 30%-kal maradt el a szokásos mennyiségtől, sokfelé 1991. óta ez volt a legszárazabb tél.
Ezzel szemben az átlagosnál több csapadék hullott egy széles sávban: Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Szlovákia területén, Románia nagy részén, Lengyelország keleti részén, Ukrajna legnyugatibb részén, Fehéroroszországban, egészen az Urál hegységig. De több esett a szokásosnál Németország északi részén, helyenként Skandináviában, a Pireneusi-félszigeten és Olaszországban is.

Franciaország
December elejéig a hőmérséklet és a csapadék nagyjából megfelelt a sokéves átlagnak, aztán december első felét egy hideghullám jellemezte. December közepén jelentős felmelegedés indult, amely január közepéig tartott, azóta a hőmérséklet a sokéves átlag körül alakul. A csapadék elmarad az átlagtól, így a talaj szárazabb az optimálisnál. A csapadékhiány ellenére az őszi vetések jó állapotban voltak a meteorológiai tél végére és a márciusi csapadék már részben kompenzálta a felhalmozódott csapadékhiányt. Ezzel együtt további esőre lenne szükség a közeljövőben. A téli csapadékhiány késéseket okozott a tavaszi kalászosok vetésében.

Németország
A hőmérséklet a Franciaországihoz hasonlóan alakult, míg a csapadék egyenlőtlenül oszlott el az országban: az északi területeken meghaladja a sokéves átlagot, míg délen kevesebb, mint 60% a hullott le annak.

Lengyelország
December nagyobb részben hidegebb volt a szokásosnál, ezt egy nagyon enyhe január követte. Február elején szintén hidegebb időjárás köszöntött be, márciusban viszont gyorsabban emelkedett a hőmérséklet a szokásosnál. A gyakori csapadék hatására összességében több hullott, mint az átlagos érték, így a talajban kellő nedvesség tározódik a vegetációs időszakra. Az őszi vetések jó állapotban vannak.

Olaszország
Az őszi vetések fenológiai ciklusa az országban előrébb jár a szokásosnál és általában jó állapotban vannak a kultúrák. Azonban az alacsony talajnedvesség és a tározókban, valamint a hegyekben a hóban tárolt víz mennyisége aggodalomra ad okot. Tavasszal és nyáron az öntözés várható hiányának hatására a rizs termőterülete tovább fog csökkenni.

Az idei első európai termésbecslések még nagyrészt a hosszútávú trendeken alapulnak (10-13. ábra).

Amerikai Egyesült Államok
A nyugati parti államokban március első felében is folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás. Kalifornia középső részén a szakadó eső és az olvadó hó miatt megáradt folyókon gátak szakadtak át, és jelentős mezőgazdasági területeket, főként gyümölcs és zöldség ültetvényeket öntött el a víz. Ugyanakkor a Sierra Nevada hegységben hó formájában tárolt vízmennyiség rendkívül magas, meghaladja az 1200 mm-t is, ez több, mint kétszerese az ilyenkor szokásos értéknek. Máshol a nyugati államokban nagy területen, de jellemzően kis mennyiségű csapadék hullott március első felében. Keletebbre, a Síkság és a Középnyugat északi tájain havazás volt a jellemző, míg Texas északkeleti része és az Appalache hegység közt heves záporokból esett 50-100 mm. A hőmérséklet a nyugati partvidéktől a Síkság északi feléig több fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, kimondottan télies értékeket mértek, ugyanakkor a Parti-síkság déli részén rekord meleg időjárás uralkodott a hónap első felében.

Kelet-Ázsia
Kínában az elmúlt 30 év negyedik legszárazabb tele után március első felében is csak a déli területeken hullott némi csapadék. Ugyanakkor a hőmérséklet az északi országrész egyes tájain is 30 fok fölé emelkedett, ami 15 fokkal melegebb az ilyenkor szokásos értékeknél. A rendkívülinek tekinthető forróság már most hőstresszt okozott a nyugalmi állapotból éppen hogy kilépett őszi vetésű búza állományok számára.

Ausztrália
Március elején a szigetország keleti részének fő mezőgazdasági területein forró, száraz időjárás kedvezett a korai gyapot, cirok és egyéb nyári növények érésének és betakarításának. A hónap közepén egy délre sodródott trópusi ciklon hozott 5-25 mm közötti csapadékot Queensland és Új-Dél-Wales területére. Az esős idő miatt bár megszakadtak a betakarítási munkák, de a nedvesség jól jött a későbbi érésű kultúrák számára.  
Az idei búzatermést 38 millió tonnára becsülik, ami rekord magas érték, a tavalyi, szintén rekord búzatermésnél is 5%-kal több. A 2,92 tonnára várt hektáronkénti hozam 40%-kal haladja meg az elmúlt öt év átlagát.

Dél-Afrika
A meleg, összességében száraz időjárás kedvezett a kukorica és más öntözés nélkül termesztett növények számára a keleti országrész fő termőterületein. Csak elszórt, gyenge záporok fordultak elő a kukorica övezetben. Ezzel szemben délen, délkeleten az évszakhoz képest szokatlanul heves esők öntöztek, ami nem jött jókor a még szüret előtt álló szőlő ültetvények számára.

Argentína
Száraz, időszakosan forró időjárás okozott további hő és szárazság stresszt a kései nyári növények fő termőterületein. Az északkeleti országrész teljesen szárazon maradt március első felében is, és a szárazság hatását az ilyenkor szokásosnál 7 fokkal magasabb hőmérséklet is fokozta. A még érés előtt álló kukorica és szója állományok különösen megsínylették a 35-40 fokos hőséget. Ezzel szemben lokálisan heves, 10-100 mm csapadékot adó záporok alakultak ki a délnyugati mezőgazdasági területeken valamint északnyugaton. Bár a csapadék ezeken a területeken kissé mérsékelte a forróságot, de így is 2-4 fokkal magasabban alakult a hőmérséklet az átlagosnál.
A száraz, forró februári időjárás kedvezőtlen hatásai miatt Argentína idei kukorica termését 5,97 tonnás hektáronkénti hozam mellett 40 millió tonnára becsülik, ami 19%-kal elmarad a tavalyi terméstől. A kukoricánál szárazságtűrőbbnek tartott napraforgó várható termése is 6%-kal lesz kevesebb a múlt évinél, mindössze 3,8 millió tonnára becsülik 1,73 tonnás hektáronkénti hozam mellett.

Brazília
Március első felében kiterjedt, lokálisan heves záporok nyújtottak kedvező feltételeket a kukorica és a gyapot fejlődése szempontjából az ország középső és északkeleti termőterületein. A legfontosabb mezőgazdasági területeken 25 és 100 mm közötti csapadék segítette a még érés előtt álló nyári növények fejlődését, ugyanakkor vannak területek, ahol ez az eső sem elég a megelőző forró, aszályos időszak kedvezőtlen hatásainak visszafordításához.
Az összes kukoricatermés mintegy egyötödét kitevő első vetésű kukorica betakarítása már megkezdődött. Ennek kritikus virágzási és szemfejlődési fázisa még száraz időjárás mellett történt, ezért itt alacsonyabb terméshozamokat várnak. A másodvetésű kukorica, valamint a szója vetését már a csapadékos időjárás késleltette, de összességében így is rekord magas, 125 millió tonnás kukoricatermést várnak. Szintén rekord magasra becsülik a búza termését, ami várhatóan 10,4 millió tonna lesz, 35%-kal több a tavalyi termésnél.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériuma kiadványainak (USDA) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2023. március 21.


1. ábra
VHI Index 2023. március első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index mezőgazdasági kultúrákra 2023. március első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket).
A szürke területeken nincs mezőgazdasági kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
A 2023. február havi csapadékösszeg (mm) (forrás: www.fao.org)


4. ábra
2023. február csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%) (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2023. február 1. és március 17. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(piros csíkozás: csapadékhiány, kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pöttyözés: aszály)


6. ábra
A 2023. február 1. és március 13. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2023. február 1. és március 13. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2022-23-as tél átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól
(Celsius fok) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2022-23-as tél csapadékösszege a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


11. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


12. ábra
Rozs termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)


13. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2018-2022-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2022-es termésátlag (t/ha), MARS 2023-es termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2022-es év százalékában)