2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. augusztus 27. 11:52

2019. augusztusi helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze európai termésbecslésekkel kiegészítve. Megvizsgáljuk többek között, hogy hogyan áll az Egyesült Államokban a történelmi rekord mértékű késéssel indult szezon, Európában hol és milyen mértékű az aszály, illetve merrefelé várható kiváló kukoricatermés.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Ausztrália jelentős részén, Afrika déli területein. Kína egyes keleti tartományaiban, Brazília egyes részein, illetve Európa északnyugati vidékein is negatív eltérés látható. Az aszállyal érintett területeket bemutató, műholdas méréseken alapuló ábra szerint jellemzően kedvezőek a viszonyok, csak Ausztráliában és India egyes vidékein látni negatív eltérést (vörös, narancs, sárga színű területek) (2. ábra). Augusztus első két dekádjában a csapadékösszeg átlagtól vett eltérésének globális térképei (3. és 4. ábra) a nedvesség egyenlőtlen és szélsőséges földi eloszlását is szemléltetik.

Európa
A július 1-től augusztus 20-ig terjedő időszakban Európában hőhullám, aszály és csapadéktöbblet is előfordult (5. ábra). A kontinens döntő részén azonban az átlagosnál melegebb időjárás volt jellemző (6. ábra). Csaknem 4 fokkal volt melegebb ez az időszak Franciaország déli, Spanyolország északkeleti részén és Olaszországban. Július 20-tól két nagyobb hőhullám érintette Európa nagyobb részét: bár a maximumhőmérsékletek jellemzően elmaradtak a korábbi hőhullám idején (június végén) mért rekordoktól, de Franciaországban és Spanyolországban többfelé így is meghaladta a 40 Celsius fokot (7. ábra). Ebben a térségben jóval nagyobb volt a forró napok száma az átlagosnál (8. ábra), a magasabb hőösszeg pedig a növények fejlődését felgyorsította (9. ábra), lerövidítette az egyes fenológiai fázisok hosszát, aminek a termésmennyiségre igencsak rossz a hatása.
Ezzel szemben északkeleten az átlagosnál hűvösebb volt, Oroszországban nagy területen akár 4 fokkal is elmaradt az átlag a szokásos értéktől.
Az átlagosnál szárazabb volt az időjárás Spanyolország déli részén, Franciaországban, Németország északi részén, Lengyelországban, Ukrajna nyugati területein és Skandinávia északi részén (10. és 11. ábra). Spanyolország déli részein például egyáltalán nem esett az eső ebben az időszakban (arrafelé már június 1-től sem esett...). Ezzel szemben csapadéktöbblet jellemzi a Pireneusi-félsziget északi részétől kezdve az Alpok térségéig terjedő sávot, Olaszországot, a Balkán-félsziget nyugati részét, Ukrajna keleti területeit, Oroszországot és a Brit-szigeteket.

A hőhullámok jelentős mértékben érintették a nyári növényeket a kontinens nyugati részein (12. ábra). A JRC által készített termésbecslések (13-16. ábra) szerint összességében csökkentek a kukorica terméskilátások az EU-ban, elsősorban a francia, olasz és lengyel gyenge termés miatt. Ennek oka a többszöri erős hőhullám és az átlagosnál kevesebb csapadék, mely június óta jellemző ebben a térségben. E miatt gyenge lesz a burgonya és a cukorrépatermés is. Ugyanakkor Magyarországon, Romániában és Bulgáriában kiváló kukoricatermés ígérkezik. A napraforgó mennyisége az átlag körül valószínű EU szinten. A kalászosok betakarítása mindenhol befejeződött Európában, az aratásra általában kedvezőek voltak az időjárási viszonyok. Nézzünk néhány nagyobb országot részletesen is!

Franciaországban az ismétlődő hőhullámok és az aszályos időjárás miatt a nyári növények sokat szenvedtek. Több térségben az öntözést is korlátozni kellett, a főleg az északi területekre jellemző burgonya és cukorrépa ebben kevésbé volt érintve. A nyári növények hozamai történelmi mélyponton várhatók, azokhoz az évekhez hasonlóan, amikor komoly aszály sújtotta a térséget.

Németországban a kukorica virágzása idején bekövetkezett hőhullám jelentősen csökkentette a terméskilátásokat. A déli területek kivételével folytatódott a jellemzően száraz idő, így a nyári növényekből az átlagostól alacsonyabbak a termésbecslések. A kukorica is inkább csak a déli részeken van jó állapotban.

Lengyelországban az aszály a jellemző, különösen a középső és a nyugati vidékeken, így errefelé a talajnedvesség is nagyon alacsony. A nyári növények a legtöbb helyen így szenvednek a szárazságban, nincsenek jó terméskilátások.

Romániában a gyakori esők nem segítették a kalászosok aratását, minőségi problémák is adódtak. A kukorica és a cukorrépa számára viszont kiváló volt az esős időjárás, a nyári növények sokat ígérnek.

Ukrajnában a középső és nyugati területeken egyre nagyobb a csapadékhiány, ez azonban az esős május és június miatt csak korlátozottan csökkenti a terméskilátásokat. A tavalyi rekord kukorica és szója termés után ebben az évben ettől alacsonyabban, de még így is az átlag fölött várható a termés. Az ország déli és keleti részén csapadékosabb volt a nyár, errefelé napraforgóból rekord termés is lehet.

Oroszország európai területén a súlyos nyár eleji aszály után hűvös és csapadékos idő következett, mely egyrészt hátráltatta a kalászosok aratását és a minőséget rontotta, másrészt viszont a nyári növények regenerálódtak, és átlagos hozamot ígérnek.

Amerikai Egyesült Államok
A Nagy Síkság északi felén az ilyenkor megszokottnál több fokkal hűvösebb, míg a déli államokban az átlagosnál jóval melegebb idő uralkodott. Ez utóbbi tájakon a Mexikói öböl keleti része és az Atlanti partvidék kivételével a forróságot szárazság is kísérte. Az aszály által érintett területek aránya nőtt a megelőző időszakhoz képest, de hosszabb ideje fennálló, nagy területre kiterjedő szárazság továbbra is leginkább északnyugaton, Washington állam területén illetve Oregon és Montana nyugati részén tapasztalható, valamint Texas és Oklahoma határán. Ahol esett, ott többfelé alakultak ki villámárvizeket okozó felhőszakadások, illetve a mezőgazdasági munkát is hátráltató esőzések. Általánosságban elmondható, hogy a  legtöbb növény, mint a kukorica, szója, cirok, vagy a rizs fejlettsége el van maradva az ilyenkor szokásos szinttől és a tavalyi évitől is. A kukoricának a tavalyinál jóval kisebb hányada, mindössze 56%-a van jó és kiváló állapotban. Az őszi és tavaszi gabonák aratása is késést szenvedett a korábbi évekhez képest, augusztus közepére az őszi búzának 93%, a zabnak 60%-a, a tavaszi árpának 31%-a, a tavaszi búzának pedig mindössze 16%-a lett learatva. 

Kanada
A mezőgazdasági területek nagyobb részét sokáig szárazság sújtotta, csak augusztus közepén érkezett jelentősebb eső. Ez az olajos magvú növények számára jól jött, de a tavaszi kalászosok aratását akadályozta.

Mexikó
A kukorica öv déli részét jelentős csapadék öntözte, így arrafelé kedvezőek a viszonyok a nem öntözött nyári növények számára. Ugyanakkor északkeleten forró és száraz az idő, erősen korlátozott a növények nedvességellátása.

Dél és Kelet Ázsia
India teljes területét elérte a monszun, így bőséges esők öntözik a rizs és gyapotföldeket. Ezzel szemben Tájföld északkeleti részén komoly aszály okoz károkat a rizstermesztés számára, a szárazságot csak kisebb esők enyhítették az elmúlt időszakban. Kína északi és keleti területein tájfunok maradványaiból származó heves záporok öntözték a másodvetésű nyári gabonákat, a déli és délkeleti tájakon azonban forró, száraz időjárás uralkodott, így a rizs és a nyári gabonák öntözésre szorulnak.

Dél-Amerika
Erdőtüzek pusztítanak kontinens-szerte. A száraz idő mellé hideg is párosul Argentínában, ami hátráltatja az őszi vetések növekedését. Augusztus közepére a kukorica és a gyapot betakarításának 95 illetve 97 százalékával végeztek, és a búza, valamint az árpa vetése is teljes egészében befejeződött. Brazíliában meleg és száraz az idő, ami segíti a kukorica és a gyapot betakarítását.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2019. augusztus 27.


1. ábra
VHI Index 2019. augusztus második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index szántóföldi kultúrákra 2019. augusztus második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs szántóföldi kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
Augusztus első dekádjának csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Augusztus második dekádjának csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


5. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2019. július 1. és augusztus 26. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, pontozott terület: aszály, lila csíkozás: hőhullám)


6. ábra
2019. július 1. és augusztus 20. között a napi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
2019. július 1. és augusztus 20. között mért legmagasabb hőmérsékletek (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
2019. július 1. és augusztus 20. között a nyári napok (Tmax>=30 Celsius fok) száma
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
2019. július 1. és augusztus 20. között a 0 Celsius fokos bázishőmérséklettel számolt
hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
A 2019. július 1. és augusztus 20. között lehullott csapadék mennyisége (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


11. ábra
A 2019. július 1. és augusztus 20. között lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


12. ábra
A 2019. július 1. és augusztus 26. között a nyári növények szempontjából problémás területek
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


13. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)


14. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)


15. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)


16. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2014-2018-as átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag -
a táblázatban az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2018-as termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2018-as év százalékában)