2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. június 23. 19:25

2018 júniusi helyzetkép

A világon sokfelé van szélsőséges időjárás, mely jelentősen befolyásolja az élelmiszer termelést. Európában például a korábbi becsléseknél kevesebb termés várható az őszi vetésekből a szárazság miatt, az Egyesült Államok délnyugati részén tovább fokozódott az aszály és Brazíliában is a szárazság csökkenti a terméshozamokat. Az alábbiakban ezeket az időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze a nagyobb termőterületeken.

Európa
Az Európai Unió szintjén az őszi vetésekre, a kukoricára és a napraforgóra vonatkozó termésbecslések is lefelé módosultak a korábbiakhoz képest (1. ábra) elsősorban a Közép-, Kelet- és Észak-Európában uralkodó szokatlanul száraz és meleg időjárási körülmények miatt (2. ábra). Spanyolországra viszont számottevő a növekedés az átlagosnál több csapadék miatt (3., 4., 5. és 6. ábra).

Közép-Olaszországban és Franciaországban az utóbbi hetek bőséges csapadéka sokfelé okozott belvizes területeket, jégverés és villámárvíz is előfordult, valamint a kártevők, kórokozók is elszaporodtak. Utóbbi országban különösen a fuzáriumos megbetegedés ad okot aggodalomra. Spanyolországban és Törökországban a sok csapadék inkább kedvezően hatott a kultúrákra. A Pireneusi-félszigeten a csapadék a megfelelő időben érkezett, amikor az őszi vetések a szemképződés fenológiai fázisában voltak. A kukorica és a napraforgó szintén időben kapott csapadékot.
A Benelux-államokban optimális nedvesség- és hőmérsékleti viszonyok között fejlődnek a cukorrépa és burgonya állományok.
Ugyanakkor Európa középső, keleti és északi részeinek kiterjedt területein (Németországtól a Baltikumon át egészen a balkáni államokig) az őszi vetések virágzásának és magképződésének időszakában bekövetkezett nagy meleg a csapadékhiánnyal párosulva csökkentette a várható termésmennyiséget és a termésérést az átlagosnál korábbra hozta. Ukrajnában és Oroszország déli részén is csapadékhiány van.
 
Egyesült Államok
A délnyugati államokban tovább fokozódott a szárazság, ugyanakkor a keleti államokban a sok csapadék többfelé hátráltatja a mezőgazdasági munkálatokat, és a termésben mennyiségi és minőségi kiesést okoz.
 
Kanada
Május végétől megérkezett a várt csapadék, így sokat javultak a terméskilátások.
 
Dél-Amerika
Brazíliában a szórványos csapadék csak kis mértékben segített a száraz időjárási viszonyokon, a legtöbb helyen már visszafordíthatatlan terméskiesést okozott a kultúrákban. Argentínában május közepétől szárazabb idő köszöntött be, mely a betakarítást és a vetési munkálatokat segítette.

Kína
Kelet-Kínában bár az átlagosnál kevesebb volt a májusi csapadék, mégis sokfelé elegendő nedvességet biztosított a rizs és a nyári kultúrák számára, viszont a már érett őszi gabonának ez már nem kedvezett. Északkeleten júniusban érkezett kiadós csapadék, előtte májusban nagyrészt száraz volt az idő.
 

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést (7. ábra). A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. június 23.


1. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2018. május 1. és június 12. között (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, piros csíkozás: csapadékhiány, pontozott terület: hőtöbblet)


2. ábra
2018. tavaszi csapadékeloszlás Európában a sokéves átlag százalékában (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


3. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


4. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


5. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


6. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


7. ábra
Globális VHI Index 2018. június második dekádjára (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)