2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. augusztus 14. 14:53

A hosszantartó hőség után záporok, zivatarok

Az augusztus első heteit jellemző hőség, forróság által okozott hőstressz, többfelé pusztító szárazság után, a hónap közepén átmenetileg csapadékosabbra fordul az időjárás, a 17-ével kezdődő héten eleinte nyugaton, majd a keleti területeken is megszűnik a nagy meleg.

Az előrejelzések szerint kedvezőek lesznek a légköri feltételek az erőteljes gomolyfelhőképződéshez, záporok, zivatarok kialakulásához. Az ország nagy részén jelentősen mérséklődik a szárazság, a nyugati és északi országrészben nagy területen eshet összességében 20 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék. Ugyanakkor jégesővel, felhőszakadással kísért, heves zivatarok is kialakulhatnak, és a zivatarokat kísérő viharos széllökések is okozhatnak károkat. További kedvezőtlen eleme a változásnak, hogy a levegő nedvességtartalma jelentősen megnő, ami segíti egyes gombabetegségek terjedését, a növényvédelmi- és a többi aktuális munkákat azonban gyakran akadályozza az időjárás.   

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.