2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. augusztus 9. 07:57

Hőség, a hónap derekán nagyobb eséllyel záporokkal, zivatarokkal

Az augusztus első heteit jellemző hőség, forróság által okozott hőstressz tovább rontja az ilyenkor még erőteljesebb fejlődésben lévő növények, különösen a zöldségfélék, köztük a paprika terméskilátásait.  Bár a korábbi záporok, zivatarok hatására az ország egy részén átmenetileg emelkedett a felső talajrétegek nedvességtartalma, vannak igen száraz területek is, főként a Nyírségben.

Jelentős változás, erőteljes lehűlés a hónap közepéig nem valószínű az előrejelzések szerint, augusztus derekán azonban kedvezőbbé válnak a feltételek az erőteljesebb gomolyfelhő képződéshez, többfelé alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Ezek ugyan átmeneti felfrissülést hozhatnak, a csapadék hatására azonban jelentősen megnő a levegő nedvességtartalma, a fülledt, meleg idő kedvező körülményeket jelenthet egyes gombabetegségek terjedéséhez.   

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.