2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. július 29. 16:04

Az átmeneti lehűlés után, augusztus elején ismét erőteljes melegedés

A korábbi forróságot követően, július utolsó hetében az ország nagy részén átmenetileg a sokévi átlag alá csökkent a hőmérséklet. A változékonyabbra fordult, többször csapadékos időjárás sokfelé zavarhatta ugyan a végéhez közeledő aratást, ugyanakkor a felső talajrétegek nedvességtartalma szinte mindenütt emelkedett kisebb-nagyobb mértékben, ami kedvez a fejlődésben lévő növényeknek, köztük a kukoricának.

Bár az Alföld nagy részén, főleg a déli területeken, sokfelé 40% alatt maradt a nedvességtartalom a felső 20 cm-es talajrétegben, a Dunántúlon legtöbb helyen 60%, sőt Somogyban, Baranyában nagy területen 80% fölé emelkedett. A csapadékos területeken természetesen a levegő is párásabbá vált. A hűvösebb, vagy mérsékelten meleg időjárást követően azonban augusztus elejére ismét erőteljes melegedést jeleznek előre a számítások. Ugyanakkor sok napsütés várható, egyre kevesebb helyen eshet, az aktuális munkákat tartósan sehol sem akadályozza az időjárás. Bár az előrejelzések szerint ismét egyre több helyen lesz kánikula, várhatóan kevesebb helyen emelkedik 35 fok fölé a hőmérséklet, mint a korábbi hőhullámok alkalmával, és éjszakánként legtöbb helyen 20 fok alá csökken.   

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.