2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. július 22. 16:22

Mozgalmasabb időjárás, gyakran igen párás levegő

A hosszantartó kánikulának, forróságnak véget vető hidegfront hatására átmenetileg eseménydús, mozgalmas időjárásra van kilátás, kedvezőbbek lesznek a feltételek a csapadékképződéshez. A front előtt kialakuló záporok, zivatarok még csak átmenetileg mérséklik a hőséget, de hatásukra erősen párássá válik a levegő. Az ország nagy részén a 27-ével kezdődő hét elején szűnik meg néhány napra a kánikula.

Az aktuális munkákat, főként a sokfelé zajló aratást eleinte csak szórványosan, főleg északon és nyugaton akadályozhatják a néha igen gyorsan, nehezen előrejelezhetően kialakuló záporok, zivatarok. Legtöbb helyen 26-a, 27-e körül eshet, bár valószínűleg akkor sem lesz mindenütt csapadék. A légköri feltételek jégesővel, felhőszakadással kísért, hevesebb zivatarok kialakulását is lehetővé teszik ezek előrejelzése azonban néha még órákkal korábban is igen kockázatos. A csapadék hatására párássá válik a levegő, ami kedvezőbb feltételeket teremt a gombabetegségek terjedéséhez. A mozgalmasabb időjárás miatt tehát érdemes nyomon követni a prognózisokat, azok esetleges változásait, részleteit.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.