2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. július 15. 15:11

Sok napsütés, igen meleg idő, gyorsuló kiszáradás

Az átvonult frontok hoztak ugyan több-kevesebb csapadékot az ország jelentős részén, néhol a felső talajrétegek nedvességtartalma is érezhetően növekedett. Az újabb - az idén már harmadik - erős hőhullám és a sok napsütés hatására azonban erős párolgásra, gyors kiszáradásra kell számítani.

A felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma 13-a körül a Dunántúl nagy részén és az északi, északkeleti megyékben sokfelé meghaladta ugyan az 50%-ot, az Alföld jelentős részén azonban szárazabb a föld. Az aktuális előrejelzések szerint a következő napokban ismét sok napsütés, a talaj egyre gyorsabb kiszáradása várható, amit csak kevés helyen lassíthat átmenetileg kisebb csapadék; kiadós, országos eső nem valószínű. A hőmérséklet lényegesen meghaladja a sokévi átlagot, a legmelegebb napokon - 18, 19-én -  az ország jelentős részén 35 fok fölé emelkedik, ami sok növénynél hőstressz kialakulását eredményezi, egyre többfelé  „furulyázik” a kukorica. A kánikula, a – főként éjszaka, elsősorban a Dunántúlon - párás levegő, nagymértékben kedvez a hőséggombák elsősorban a lisztharmat felszaporodásának, a növényvédelmi munkákat és többi aktuális teendőt, a sokfelé zajló aratást azonban sehol sem akadályozza tartósan az időjárás.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.