2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. július 9. 16:54

Frontok között napos, nyári idő

A hőséget megszüntető hidegfront az ország nagy részén kiadós csapadékot is hozott, ami a kapásnövényeknek kedvez, az aratás előtt álló gabonát azonban sokfelé döntötte meg viharos széllel kísért felhőszakadás, nehezítve az aratást, rontva a terméskilátásokat.

A felső talajrétegek nedvességtartalma jelentősen emelkedett, sokfelé meghaladta az 50%-ot, csak a Tiszántúlon maradt helyenként 30% alatt. Az aktuális előrejelzések szerint a következő napokban ismét sok napsütés, a talaj kiszáradása várható, amit - lehetőség szerint - a talajfelszín fellazításával, (a kertekben kapálással) lassíthatunk. A 13-ával kezdődő héten már nem mindig és mindenütt lesznek zavartalanok a feltételek az aktuális munkákhoz, bár tartós, országos eső nem valószínű, a napsütést időnként megszakító gomolyfelhőkből elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. Pár fokos melegedés valószínű, de a hőmérséklet nem haladja meg szélsőséges mértékben a sokévi átlagot, hőstressz kialakulása nem várható.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.