2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. július 1. 15:53

Száraz, meleg idő: kedvező feltételek az aratáshoz

A hét további részében, de várhatóan még a 6-ával kezdődő hét első felében sem ér el bennünket nagyobb változást okozó front, az időjárást döntően meghatározó anticiklon, illetve a magasban fölénk érkező száraz, egyre melegebb levegő hatására napos, száraz időre, egyre többfelé kánikulára van kilátás. Az aktuális munkákat, az egyre többfelé megkezdődő aratást tehát egyelőre nem akadályozza az időjárás.

Azokon a területeken, ahol az előző napokban esett, a felső talajrétegek nedvességtartalma még meghaladhatja az 50 %-ot, de a szárazabb, középső és déli területeken már 30 % alá csökkent. A következő napokban a kiszáradás felgyorsul, ami a gabona érését valószínűleg már nem akadályozza, de a növények jelentős részénél lassítja a gyarapodást. Az aktuális előrejelzések szerint a hét végén, illetve a 6-ával kezdődő hét első felében szinte mindenütt 30 fok fölé emelkedik délutánonként a hőmérséklet, néhol a 35 fokot is meghaladja, ami hőstressz kialakulását eredményezheti a növények jelentős részénél. Szeles idő nem akadályozza a permetezést.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.