2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. június 10. 16:28

Kánikula

Igen meleg időre van kilátás. A legforróbb napokon - a hétvégén - az Alföld déli részein a 35 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet. Június közepétől azonban lehűlés várható, eleinte nyugaton, majd másutt is megszűnik a kánikula, átmenetileg a sokévi átlag alá csökkenhet a hőmérséklet.

Kedden, a főváros környékén, illetve a középső megyékben többfelé volt kiadós csapadék, felhőszakadás, jégeső, Székesfehérvár környékén pl. 50 mm-nél is több esett. A felső talajrétegek nedvességtartalma ezeken a területeken kezdetben még igen magas, erőteljes a párolgás. Ennek megfelelően a levegő nedvességtartalma éjszakánként sokfelé meghaladja a 80 %-ot, és az ország nagy részén még napközben sem csökken 50 % alá. A párás levegő kedvez a növénybetegségek terjedésének, a növényvédelmi munkákat, permetezést azonban csak kevés helyen gátolhatja zápor, zivatar, ugyanakkor az előrejelzések szerint többfelé zavarhatják napközben élénk, néhol erős széllökések. A hónap közepén várhatóan egy hidegfront hoz változást, átvonulását többfelé csapadék, viharos széllökések kísérik, es jelentős lehűlés is valószínű.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.