2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. június 1. 13:25

Meleg nyári idő, sok napsütés

Az első nyári hónap az átlagosnál néhány fokkal melegebb, nagyrészt napos idővel kezdődik. Bár az első napokban néhol előfordulhat zápor, esetleg zivatar, az ország túlnyomó részén nem valószínű csapadék, a száraz időjárást igénylő munkák tehát legtöbb helyen kis kockázattal végezhetők a hónap első hetében.

A május utolsó harmadában leesett kiadós csapadék következtében a felső talajrétegek nedvességtartalma az ország nagy részén meghaladja a 70%-ot, még a legszárazabb, északkeleti területeken is többnyire 50% felett alakul, a növények fejlődését vízhiány nem akadályozza. Az előrejelzések szerint tartósan erős szél nem valószínű, a permetezést csak kevés helyen – a hét közepén főleg a Tiszántúlon – nehezíthetik napközben átmenetileg élénk, vagy erős széllökések. A levegő nedvességtartalma éjszakánként sokfelé meghaladja a 80%-ot, napközben azonban egyre több helyen 50% alá csökken.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.