2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. május 18. 16:55

Kiadós csapadék – gyorsuló növényfejlődés

A május 18-ával kezdődő hét elejének többé-kevésbé napos, nyáriasan meleg időjárása után a hét második felében kevés napsütés várható, ismétlődő eső, zápor, zivatar valószínű az ország túlnyomó részén. A hét végéig nagy területen eshet 20 mm-t meghaladó, kisebb körzetekben 40–50 mm-nél is több csapadék, ami a talaj vízhiányát lényegesen csökkenti, a felső rétegekben sokfelé átmenetileg megszünteti.

A korábbi napokban a Dunántúl déli részén esett legtöbb eső, ott sokfelé – Somogy megye nagy részén, Zala és Baranya megye egyes területein – 70% fölé emelkedett a felső 20 cm-es talajréteg nedvességtartalma, ugyanakkor a legszárazabb vidékeken, például a főváros környékén 30% alatt maradt. Az előrejelzések szerint jó esély van rá, hogy a szárazabb területeken is jelentősen növekedjen a talaj víztartalma, ami felgyorsítja a növényfejlődést.  Ugyanakkor az aktuális munkákat gyakran zavarhatja, átmenetileg meg is akadályozhatja a csapadékos időjárás. A kaszálókon gyorsabban növő fű levágása nagyon kockázatos, a száradáshoz az ország túlnyomó részén egyelőre nem lesz hosszantartóan napos, meleg idő.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.