2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. május 7. 17:13

Idén is „aranyat ér” a májusi eső

Nem véletlen hogy a májusi eső gyakori jelzője az „aranyat érő”. Az évnek ebben az időszakában jelentősen növekszik a növények vízigénye, vízfogyasztása, ugyanakkor erősödik a párolgás, fontos tehát, hogy a talaj vízvesztesége pótlódjon. Szerencsés esetben ezt ismétlődő esők biztosítják, a száraz időszakok azonban gyakran hosszabbak, mint az az optimális növényfejlődés szempontjából kedvező lenne.

Április végére – a korábbi hetek száraz időjárásának következtében - az ország túlnyomó részén 30 % alá csökkent felső talajrétegek nedvességtartalma. Május eddigi részében a vízhiány legtöbb helyen alig csökkent, legnagyobb területen és mértékben a Tiszántúl északi részein növekedett a nedvességtartalom. Tartós, kiadós, országos eső ugyan továbbra sem valószínű, az előrejelzések szerint azonban több-kevesebb csapadékra van remény az ország jelentős részén. Fontos lenne, hogy a földbe jutott, értékes víz minél nagyobb részét hasznosíthassák a növények, minél kisebb legyen a párolgásból eredő veszteség. Érdemes szem előtt tartani, hogy az eső után, a talajfelszín fellazításával, kapálással lassítani lehet a kiszáradást!

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.