2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. április 27. 08:24

Egymást követő frontok mérsékelhetik a szárazságot

Az április 27-ével kezdődő héten előreláthatólag több front is átvonul felettünk. A számítások szerint, nagy valószínűséggel csapadék is várható, így az ország jelentős részén van remény a szárazság mérséklődésére.

A felső talajrétegek nedvességtartalma a hét elejére az ország túlnyomó részén 30% alá csökkent, ami nem kis mértékben gátolja az elvetett magok kelését, a kikelt növények fejlődését. A kedden átvonuló hidegfrontot a hét második felében, várhatóan pénteken, újabb követheti, reális esély mutatkozik a vízhiány csökkenésére, ugyanakkor az aktuális munkákat többször zavarhatja, szakíthatja meg az időjárás. A hét közepére, második felére jelentős lehűlés várható, a talaj közelében többfelé, de néhol 2 m-es magasságban is fagypont alá csökken a hőmérséklet. A frontátvonulásokkal összefüggésben a szélviszonyok is gyakran változnak, gyakran lesz erős a szél, viharos lökésekre is számítani kell. A két front között rövid ideig kevésbé szeles, naposabb, a munkák többsége szempontjából kedvezőbb időjárás várható.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2015. április 25.