2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. április 15. 09:17

Hidegfrontok között szélsőségesen meleg idő!

Az április 13-ával kezdődő hét elején átvonult hidegfront sehol nem hozott kiadós csapadékot, jelentéktelen zápor is csak elvétve kísérte. Így nemhogy mérsékelte volna a felső talajrétegek vízhiányát, a megerősödő szél inkább fokozta a kiszáradást, a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma néhol már 30% alá csökkent. Az idén is hasonló helyzet alakult ki mint 4 évvel ezelőtt: a még el nem tűnt belvízfoltok környékén is többfelé porviharok fordultak elő.

A következő – a hét végére jelentős lehűlést, többfelé remélhetőleg némi csapadékot is hozó – hidegfront előtt száraz, igen meleg levegő érkezik, sok napsütésre, szélsőségesen meleg, szinte kora nyárias időre van kilátás. Ennek megfelelően a talajhőmérséklet is tovább emelkedik, a hét közepén az Alföld nagy részén a 15 fokot is meghaladja. A kukorica vetése szempontjából a hőmérséklet megfelelő ugyan, de az elvetett magok kelését az erősen kiszáradt talaj átmenetileg gátolja. A hidegfront a hét végére, jövő hét elejére jelentős lehűlést hoz, a tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyeken ismét fagypont alá csökkenhet hajnalra a hőmérséklet,  a talaj mentén -3, -4 fok körüli fagy is lehet.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.