2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. április 7. 12:54

Egyre melegebb idő, robbanásszerű növényfejlődés

Nagyobb változást okozó időjárási front egyelőre nem várható, többnyire kedvezőek lesznek az aktuális mezőgazdasági munkák meteorológiai feltételei. Az átlagosnál hidegebb időt követő, erőteljes melegedés látványosan beindítja, felgyorsítja a legtöbb növény fejlődését.

Fokozatosan megszűnnek az éjszakai fagyok. Bár eleinte a tartósabban derült, szélvédett, fagyzugos helyeken fagypont alá csökkenhet hajnalra a hőmérséklet, de -3, -4 foknál erősebb fagy várhatóan ezeken a területeken is csak a talaj mentén fordul elő. A talaj legtöbb helyen géppel is jól művelhető. Vannak olyan területek – főként a Tiszántúl északi felén – ahol 40% alá csökkent a felső 20 cm-es talajréteg nedvesség tartalma, ezeken a tájakon kifejezetten jól jönne az eső az elvetett magoknak. Ha lesznek is átmenetileg szelesebb helyek és időszakok, tartósan erős szél nem akadályozza a permetezést. A melegedés hatására természetesen a talajhőmérséklet is emelkedik, a hónap második harmadában egyre többfelé tartósan meghaladja a 10 fokot.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.