2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2013. június 17. 16:29

A hét végéig kánikula

A következő napokban folytatódik a napos, meleg, nyári idő, csak helyi zápor, zivatar fordulhat elő. Markánsabb változásra szombaton számíthatunk.

Az aktuális mezőgazdasági munkák szempontjából továbbra is kedvező az időjárás. Anticiklonális hatások érvényesülnek térségünkben, a leszálló légmozgásnak köszönhetően sok napsütés ígérkezik, csak egy-egy zápor, zivatar alakulhat ki, és kissé még tovább melegszik a levegő. A talaj felsőbb rétegeinek nedvességtartalma az elmúlt időszak csapadékosabb jellegének köszönhetően országszerte általában 40-70% között alakul, mélyebben (50-100 cm között) pedig még 90% körül változik. Ugyanakkor az erős besugárzás, a magas párolgás miatt fokozottabb kiszáradás várható a felszín közelében, ezért a felső néhány cm vastag talajréteg keménnyé válhat, ez azonban segíti azt, hogy a talaj nehezebb gépekkel is művelhető, minősége javítható legyen. Az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb és száraz időben gyorsabban fejlődnek és érnek meg a zöldségek, gyümölcsök egyaránt.  

A jelenlegi számítások szerint szombaton hidegfront érkezik, amely jelentősen mérsékli a kánikulát, és többfelé okoz záporokat, zivatarokat.

Készült: 2013. június 17.