2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2015. január 29. 13:04

Téli belvizek

Bár télen a legtöbb szabadföldi növény vegetációs időszaka szünetel, a meteorológiai viszonyok alakulása sok esetben mégis jelentősen befolyásolja a későbbi viszonyokat a növénytermesztésben. A mostani tél eddigi részében a sok csapadék, illetve annak következményi okozták a legtöbb gondot.

A december eleji kiadós esők következtében az ország nagy részén telítetté vált a talaj, főleg az Alföldön alakultak ki nagy területen belvizek, amelyek legtöbb helyen a szárazabb időszakokban sem tűntek el vagy csökkentek jelentős mértékben. Január utolsó hetének csapadékos időjárása tovább növeli a belvízzel elöntött területek nagyságát. Mivel februárban is igen kicsi a párolgás, még az átlagosnál kevesebb csapadék esetén sem valószínű a belvizek megszűnése, a vegetációs időszak elején ezzel a helyzettel mindenképpen számolni kell!

Az esetleges téli munkák, teendők tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421) és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.