2024. június 25. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2024. január 4. 13:17

Hideg idő menti meg a vízben álló vetést a nagyobb kártól

December utolsó hetében száraz, az ilyenkor szokásosnál jóval enyhébb időben volt részünk, majd január első napjai ismét sokfelé hoztak esőt. A december végi árhullámok jelentősebb kár nélkül levonultak, de a belvízborítás számottevően nem csökkent, és a karácsony óta jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeznek. A folytatásban a hétvégén még további csapadék, majd hétfőtől jelentős lehűlés várható.

A karácsony óta tartó száraz, szokatlanul meleg időszakot egy Szilveszter napján érkezett frontrendszer törte meg. Az enyhe idő január első napjaiban is folytatódott, de az év utolsó napján északkeleten, majd Újévkor országszerte esős időben volt részünk, valamint keddről szerdára éjszaka is sokfelé esett, bár nem nagy mennyiség. Így az elmúlt egy hét csapadékösszege a Dunántúl nyugati felén és az északkeleti országrészben 5-15 mm között, míg máshol 1-5 mm között alakult (1. ábra). December közepe óta kevesebb csapadék hullott, mint a megelőző időszakban, de az elmúlt harminc nap csapadékmennyisége így is országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a Dunántúlon sokfelé több, mint kétszerese esett az ilyenkor szokásos mennyiségnek (2. ábra). A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek (3-5. ábra) nagysága azonban tovább nőtt.
A hőmérséklet az elmúlt tíz napban jelentősen, 5-8 fokkal magasabban alakult a sokéves átlagnál. A maximum értékek a legtöbb napon nagy területen meghaladták a 10 fokot (6. ábra), ennél hidegebb csak az óév utolsó napjaiban tartósan ködös északi tájakon valamint a hétfőn átvonult hidegfront mögött, kedden volt. Gyenge fagyok éjszakánként többször is előfordultak, de a napi középhőmérséklet jellemzően +4 fok fölött alakult, és az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete is 4-7 fok közöttinek adódott (7. ábra). Számottevő talajfagy továbbra sem alakult ki.       

Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak több, mint egy hónapja belvízfoltok, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az őszi vetések. +4, +5 Celsius fok alatt még csak-csak, de amilyen enyhe idő volt az elmúlt hetekben, azt csak maximum három hétig. Így a jövő héten várható hideg, száraz idő éppen időben érkezik a nagyobb károk elkerüléséhez.  

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kecskemét és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt a belvizes területek kiterjedése, kezdetben az Alföldön, majd másfelé is. A csapadékos idő egész novemberben és december első felében is folytatódott, de a belvízfoltok ezután sem csökkentek, a tartós vízborítás pedig nem tesz jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 70-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként 150-160 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz és szintén enyhe december hatására.

A folytatásban pénteken még marad a száraz, enyhe idő, majd estétől egy mediterrán ciklon éri el délnyugat felől hazánkat, és okoz a hétvégén borult, csapadékos időjárást. Szombaton még esőre van kilátás, majd vasárnap csökkenő csapadékhajlam mellett északnyugat felől egyre többfelé vált át a halmazállapot átmenetileg fagyott esőbe, ónos esőbe majd havazásba, de számottevő hótakaró legfeljebb a Dunántúl nyugati és déli tájain alakulhat ki. Hétfőn már csak gyenge havazás fordulhat elő, majd a hét további részében nagyrészt napos, száraz időre van kilátás. A hőmérséklet pénteken még sokfelé alakul 10 fok fölött, de még szombaton és vasárnap reggel is fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek. Vasárnap reggeltől azonban erős, viharos északi, északkeleti szél kíséretében jelentős lehűlés kezdődik, hétfőtől éjszakánként egyre többfelé -10 fok közelébe, a hét közepétől az alá hűl a levegő, és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A szél szerdától mérséklődik számottevően.   

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2024. január 4.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2024. január 3-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérese a sokéves átlagtól 2024. január 3-ig (mm)


3. ábra
2023. december 28-án Kisújszállás térségében készült Sentinel2 műholdkép, melyen jól látszanak a belvízfoltok


4. ábra
2023. december 28-án Csorna térségében készült Sentinel2 műholdkép, melyen jól látszanak a belvízfoltok


5. ábra
2023. december 28-án Székesfehérvár térségében készült Sentinel2 műholdkép, melyen csak kisebb belvízfoltok látszanak, a legtöbb kék színű terület tavakat vagy vízfolyásokat jelöl


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2024. január 3-án (Celsius fok)


7. ábra
Az elmúlt 10 nap átlaghőmérséklete 2024. január 3-ig (Celsius fok)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2024. január 3-ig (részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2024. január 3-ig (részletes magyarázat a szövegben)