2024. június 15. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. december 7. 12:30

Bőven van csapadék

Az elmúlt egy hét során több hullámban újabb nagy mennyiségű csapadék, részben hó esett hazánkban. Sokfelé van jelentős hótakaró, közben az Alföldön egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága. A folytatás is hoz csapadékot, vasárnap északon havat is, de keddig nagyobb mennyiség már nem valószínű. A jövő héten a délnyugati országrészben jelentősen megenyhül az idő.

A mögöttünk álló egy hétben folytatódott a hetek óta tartó csapadékos időjárás, de az átlagosnál már egy-két Celsius fokkal hűvösebb volt, így az téliesre is fordult. Csütörtökön, pénteken és szombaton igen nagy mennyiségű csapadék érkezett hazánkba, kezdetben északkeleten hóval, majd országszerte esővel. A Zemplénben helyenként 20 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult. A három nap alatt az ország északi négyötödén 30-60 mm esett (1. ábra), mely egy havi mennyiségnek felel meg. A nagy csapadék hatására elsősorban a Tiszán és mellékfolyóin indultak el jelentős árhullámok. Nagyjából két napos szünet után kedden újabb csapadékhullám érkezett délnyugat felől hóval, esővel. A havazás egyre nagyobb területre terjedt ki, nagy területen gyűlt össze 5-10, többfelé 20 cm körüli vizes, tapadó hóréteg (2. ábra), és 10-40 mm újabb csapadékösszeg. Az elmúlt tíz nap során így az ország középső részén annak mennyisége a 80 mm-t is meghaladja (3. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagyjából a Kaposvár - Nyíregyháza vonal széles sávjában 100, helyenként 150 mm-nél is több  (4. ábra), ami több mint duplája a havi átlagnak. A 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat jelentős többletet hazánkban (5. ábra). A talaj felső 50 cm-es rétege csaknem országszerte telítetté vált, de az egy méteres rétegben is már csak az Alföldön van nedvességhiány. Ez utóbbi területeken a mélyebb rétegek még szárazak, viszont a rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így elsősorban az Alföldön tovább nőtt a belvizes területek kiterjedése.
A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 0 fok körül alakult, de a hét végén délkeleten 10 fok körül, szombaton 17-18 fok körül alakult (6. ábra). A leghidegebb éjszaka hétfő reggelre alakult ki a többnyire derült éjszakán, a fagyzugos területen és a havas északkeleten -10 fok körüli fagyok is előfordultak (7. ábra).

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső az Alföldön sokfelé már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok, főleg +4, +5 Celsius fok fölötti hőmérsékletnél. A talaj fölső egy méteres rétege viszont az ország nagyobb részén már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátás.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepétől egyre nőtt az Alföldön a belvizes területek kiterjedése. A csapadékos idő egész novemberben és december elején is folytatódott, a tartós vízborítás pedig nem tett jót a kultúráknak. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 40-70, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 120 mm-rel is meghaladja az optimális értéket.
A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul a rekordmeleg ősz hatására.

A folytatásban is kell csapadékra számítanunk egy hetes távlatban. Ugyanis vasárnap és a jövő hét első felében is érkeznek időjárási frontok az óceán felől hazánk térségébe, vegyes halmazállapotú csapadékot hozva. Péntektől keddig összességében 5 mm alatti mennyiség valószínű, majd szerdán érkezhet több eső, de ennek még nagy a bizonytalansága. Jellemző lesz a borongós, párás, ködös idő. A hőmérséklet éjszakánként többnyire fagypont alatt, napközben 0 fok körül, kissé a fölött várható. A jövő héten enyhül az idő, főleg délnyugaton, arrafelé már 10 fokos csúcsértékek is lehetnek. A jelenlegi hóréteg lassan kopni fog, nyugaton el is olvad a jövő hét elején, csak északon, északkeleten maradhat belőle, ahol vasárnap kap egy kis utánpótlást.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. december 7.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. december 3-ig (mm)


2. ábra
Hóvastagságok 2023. december 7-én reggel 7 órakor (cm)


3. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)


4. ábra
30 napos csapadékösszeg 2023. december 6-ig (mm)


5. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. december 6-ig (mm)


6. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. december 2-án (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. december 4-én (Celsius fok)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. december 6-ig (részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. december 6-ig
(részletes magyarázat a szövegben)