2024. június 15. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. november 30. 13:48

Sok csapadék átmeneti enyhüléssel

Átmeneti szárazabb időszak után kedden ismét csapadékosabbra fordult időjárásunk, és november utolsó napjaiban az igazi tél is beköszöntött már. Az Alföld déli és keleti tájain egyre nő a belvízzel elöntött területek nagysága, ami nem tesz jót az őszi vetéseknek. A hét végéig pedig újabb jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás jellemzően eső formájában, de ma és szombaton északon valamint nyugaton havazás is várható.

Az elmúlt héten téliesre fordult időjárásunk, hosszú idő óta először alakult az átlaghőmérséklet alacsonyabban az ilyenkor szokásosnál (1. ábra). Már múlt csütörtökre virradó éjszaka országszerte fagyott, és -1 és -4 fok közötti minimumok voltak jellemzőek, vasárnap és hétfőn reggelre pedig többfelé -5 fok alá hűlt a levegő (2. ábra). Pénteken egy melegfront hatására többnyire 10 fok közelébe melegedett még a levegő, de a hétvége óta nagy területen a maximumok is csak 5 fok körül vagy az alatt alakulnak. A múlt péntektől hétfőig többfelé fordult elő gyenge eső, havas eső, havazás az országban, de összességében is csak kevés helyen hullott 2-3 mm-t meghaladó mennyiség (3. ábra). Hétfő estétől azonban egy mediterrán ciklon hatására jelentősebb csapadék érkezett, és kedd estig a déli és a keleti országrészben 10-20 mm hullott (4. ábra) nagyrészt eső, de északon, északkeleten havas eső és hó formájában, az Északi középhegységben többfelé 10 cm-t meghaladó hóréteg is kialakult (5. ábra). Szerdán átmenetileg szárazabbra fordult az idő, de csütörtökön ismét sokfelé esik. A november a mai csapadék nélkül is országszerte csapadékosabban alakult a sokéves átlagnál, az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 mm-rel, míg máshol 10-40 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál (6. ábra). A talaj felső fél méteres rétege sokfelé telített (7. ábra), az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz.    

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj.
A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig többfelé 3-5 leveles állapotban van.
A műholdképek tanúsága szerint a hosszú, enyhe, esős ősz hatása az NDVI vegetációs index térképeken is megmutatkozik, nagy területen jóval nagyobb a zöld tömeg mennyisége a szokásosnál, elmaradás az Alföldön van (8.ábra).

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett. Október utolsó dekádjától kimondottan csapadékosra fordult az idő, és bár az Alföldön kevesebb esett, mint a Dunántúlon és az északi tájakon, az esős, ugyanakkor enyhe időjárás országszerte igen kedvező feltételeket teremtett a korai fejlődéshez. November közepére helyenként már belvizes területek is megjelentek.
A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 10-30, a Dunántúlon és az északi országrészben 30-90 mm-rel meghaladja az optimális értéket. A hőösszeg a tenyészidőszak kezdete óta jóval az optimális értékek fölött alakul.

A hét végéig még további számottevő mennyiségű csapadékra van kilátás. Ugyanakkor ma megenyhül az idő, a havazást ónos eső, havas eső, majd eső váltja, és pénteken is eső várható. Szombat reggeltől északnyugatról délkelet felé ismét egy csapadékzóna vonul át hazánk fölött, ebből eleinte még havas eső, hó is lehet, majd napközben eső várható, ami este a keleti országrészben havas esőbe, hóesésbe vált. Szombat estig összességében 15-30 mm közötti mennyiség valószínű, de az ország középső nyugat-keleti sávjában 40-50 mm is eshet, így a belvízfoltok további növekedésére van kilátás. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, akkor már csak elszórt hózáporok lehetnek, a jövő hét első felében pedig többnyire száraz idő várható. A ma átvonuló melegfront mögött megenyhül az idő, pénteken és szombaton csak kevés helyen lehet gyenge fagy éjszakánként, napközben pedig a déli, délkeleti országrészben 10 fok fölé melegedhet a levegő, miközben északon csak 1-3 fok lesz. Vasárnaptól ismét lehűlésre lehet számítani, országszerte fagypont alá hűl a levegő, a jövő hét első napjaiban többfelé -5 foknál is hidegebbek lesznek a hajnalok, és többfelé napközben is fagyni fog. A hét közepétől is csak kis mértékben nő a nappali felmelegedés mértéke.       

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. november 30.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 29-ig (Celsius fok)


2. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. november 27-én (Celsius fok)


3. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. november 27-ig (mm)


4. ábra
24 órás csapadékösszeg 2023. november 28-án (mm)


5. ábra
Hóvastagság értékek 2023. november 29-én reggel 7 órakor (cm)


6. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 29-ig (mm)


7. ábra
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható víztartalom arányában
2023. november 28-án (%)


8. ábra
NDVI anomália a 2023. november 9. és 24. közötti időszakra


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2023. november 29-ig (részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2023. november 29-ig
(részletes magyarázat a szövegben)