2024. június 25. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. október 26. 14:06

Elkezdődött a talajok őszi-téli feltöltődése

Hazánk túlnyomó részén az átlagosnál jóval szárazabban, ugyanakkor melegebben alakult az ősz első fele. Az őszi gabonák vetése is meglehetősen száraz talajba kezdődött, a betakarítási munkáknak azonban kedvezett a többnyire napos, meleg idő. Az elmúlt egy hétben csapadékosabbra fordult időjárásunk, és bár eddig az Alföldet csak kevés eső öntözte, pénteken országszerte jelentős mennyiségre van kilátás. A hőmérsékletben nem várható drasztikus csökkenés, fagyok az előttünk álló tíz napban sem lesznek.

Számos időjárási front haladt át fölöttünk az elmúlt egy hétben, melyek meleg légtömegeket és többfelé számottevő csapadékot is hoztak. Hétfő kivételével minden nap esett valahol az országban, a Dunántúlon és az északi országrészben összességében 15-50 mm hullott, míg az Alföld délkeleti, keleti felén 5 mm-nél kisebb összegeket mérhettünk (1. ábra). A megelőző három hétben azonban alig esett, így az elmúlt harminc nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén így is számottevő, 15-40 mm-es hiányt mutat (2. ábra). A Dunántúl jelentős részén és az északi tájakon a felszín közeli talajréteg alaposan átnedvesedett, többfelé sárossá vált (3. ábra), és jutott a nedvességből a középső, 20-50 cm-es rétegbe is. Ezzel szemben az Alföldön egyelőre rendkívül száraz a talaj minden rétege (4. ábra), a telítettséghez 150 mm-t meghaladó mennyiség hiányzik a felső 1 méterről (5. ábra).
A hőmérséklet nagyon sokkal, 5-8 fokkal melegebben alakult az elmúlt egy hétben az ilyenkor szokásosnál. A múlt hét első feléhez képest, amikor 6-8 fok körül alakultak a napi átlaghőmérsékletek, a hét második felében 12-15 fokot emelkedett a hőmérséklet (6. ábra), a napi átlagok 18-23 fok között alakultak. Szombaton és vasárnap hajnalban nem hűlt 15-20 fok alá a levegő (7. ábra), pénteken napközben pedig 25-29 fokot mérhettünk, ennél kissé kevésbé meleg csak északkeleten volt (8. ábra).    

A kukorica aratása még nem ért véget, és az elmúlt egy hét sokfelé csapadékos időjárása is hátráltatta a munkákat, ahogy az alma, körte, szilva betakarítását is. A szüret a legtöbb helyen már befejeződött, egyre kevesebb helyen van még kint szőlő, aminek szintén a napos, meleg idő növelné a cukorfokát.
Az őszi vetéseknek azonban igen nagy szüksége van az esőre. A repce igen jól fejlett, többnyire 6-8 leveles állományok a jellemzőek, a fejlődésében sokat jelentett a szeptember végi eső. Október első felében azonban sokfelé ismét kiszáradt a talaj, a búza még mindig zajló vetéséhez valamint a csírázáshoz, keléshez igen jól jön a meleg mellett a mostani csapadék. Az árpára már 5-7 leveles állományok a jellemzőek, a búza pedig a csírázás-kelés állapotában van, de egyre többfelé látni már 1-2 leveles állományokat is.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink az október első felére vonatkozó állapotot mutatják, ebben az időszakban intenzíven csökken az index értéke. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció is egyre kevésbé zöld, a csapadékhiány miatt főleg a füves területek száradtak ki. Az erdők azonban ekkor még nem kezdtek színesedni. Főleg az Alföld szántóin és füves területein alacsonyabb az index értéke a sokéves átlagnál tartós csapadékhiány miatt. Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* immár az új szezonra (9. és 10. ábra). Augusztus legvégén az ország nagyobb részén jelentős csapadék hullott, az akkor elvetett őszi káposztarepce így szépen ki tudott kelni. Ez után száraz időszak következett, a később a földbe került magok csak nagyon lassan indultak fejlődésnek. Újabb jelentős csapadék csak szeptember 24-25-én érkezett, mely már szinte életmentő volt a repce számára. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző többnyire száraz idő és nem túl száraz talaj kedvező körülményeket teremtett, majd az október utolsó dekádjában érkezett csapadék segíti a korai fejlődést. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg a Dunántúlon és az északi országrészben az optimális körül alakul, míg az Alföld túlnyomó részén elmarad attól. A hőösszeg a tenyészidőszak első heteiben az ilyenkor szokásos értékek fölött jár.

A folytatásban marad az ilyenkor szokásosnál enyhébb, de többször csapadékos időjárás. Csütörtökön főként a déli és keleti országrészben számíthatunk szórványos esőkre, záporokra, majd péntek hajnaltól délnyugat felől egyre többfelé ered el az eső, majd napközben keletről nyugat felé egy záporos zóna is átvonul fölöttünk, melyben akár zivatarok is lehetnek. Késő délután kelet felé elhagyja hazánkat a csapadék, addig azonban az ország északi felén 20-40, délen 5-20 mm csapadékra van kilátás, majd szórványosan szombaton is várható eső, zápor, nagyobb számban a nap első felében, a Dunántúlon. Vasárnap és hétfőn, majd a jövő szerdán és csütörtökön szárazabb idő valószínű, ekkor a nap is kisüt, bár gyakran szűrt napsütés lesz a jellemző. Jövő kedden számíthatunk többfelé esőkre, záporokra, ezekből azonban nem várható 5 mm-t meghaladó mennyiség. A hőmérséklet nem változik számottevően. A borongós, tartósan csapadékos napokon és tájakon alakulnak majd 15 fok alatt a maximum értékek, egyébként napközben 18-23 fokig melegszik a levegő, a jövő hét közepétől lesz ennél pár fokkal hűvösebb. A minimum értékek többnyire 5 és 10 fok között várhatóak, a borult vagy szeles hajnalok lesznek ennél akár több fokkal enyhébbek, de fagy sehol sem valószínű a következő egy hétben. Gyakran lesz szeles az idő, pénteken sokfelé megerősödik, viharossá fokozódik a nyugatias szél, de a Dunántúlon vasárnap és hétfőn is, a keleti országrészben pedig keddtől számíthatunk élénk és erős széllökésekre.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. október 26.

* Az őszi vetésű kalászosok és az őszi káposztarepce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. október 25-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 25-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 25-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. október 25-én (%)


5. ábra
Telítettséghez képesti vízhiány a talaj felső egy méteres rétegében
2023. október 25-én (mm)


6. ábra
24 órás hőmérsékletváltozás 2023. október 20-án 0 órakor (Celsius fok)


7. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. október 21-én (Celsius fok)


8. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. október 20-án (Celsius fok)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. október 25-ig (részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. október 25-ig
(részletes magyarázat a szövegben)