2024. április 27. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. október 12. 12:31

A repce várja az esőt, miközben a kukorica szemnedvessége egyre kedvezőbb

Szeptember vége óta alig esett hazánkban, a talaj felső rétege egyre jobban ki van száradva, a fejlődésben lévő repce egyre jobban várja a csapadékot. A száraz időben viszont jól lehet haladni az őszi betakarítással, a kukorica szemnedvessége is egyre kedvezőbb. A folytatásban szombatig még marad a kora őszi idő, majd vasárnap egy markáns hidegfront hoz ismét sarkvidéki eredetű légtömeget hazánk fölé. Így a jövő hét első felében ismét várhatók reggeli fagyok. A front hoz csapadékot is, de jó eséllyel nem eleget.

Múlt hét közepe óta alig hullott csapadék hazánkban, csak északnyugaton esett kis területen 5 mm-t meghaladó mennyiség, bár több időjárási front is átvonult fölöttünk (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest (2. ábra). A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítette nedvességgel, de ez a felső 20 cm-es réteg azóta nagyon sokat száradt. A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, azóta pedig nem pótlódott a nedvesség (3. ábra).
A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepén jellemzően 20 és 25 Celsius fok között alakult, majd egy érkező front előtt szombaton tetőzött 25 fok körüli értékekkel (4. ábra). Ez jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, mely mögött hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el hazánk északkeleti felét, kétharmadát. Hétfő reggelre megérkeztek az első őszi fagyok, északkeleten 2 m-es magasságban is előfordultak -1 és -4 fok közötti értékek (5. ábra). Keddtől erőteljes melegedés kezdődött és szerdán már ismét 20 és 25 fok között alakultak a csúcsértékek, csak az északkeleti határnál volt ennél hűvösebb.

A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező (6. ábra). Miként kedvez az idő a gyümölcsök betakarításához is, a kedvező cukorfok kialakulásához. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta sokat száradt a talaj és a többnyire 4-6 leveles kis növényeknek nagyon jól jönne egy újabb kiadós csapadék (7. és 8. ábra). Zajlik az őszi kalászosok magágy előkészítése és többfelé már a mag is a talajban, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a szeptember végére – október elejére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban további csökkenés tapasztalható az index értékében. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció is egyre kevésbé zöld, a csapadékhiány miatt főleg a füves területek száradtak ki. Az anomália térképen az Alföld déli, délkeleti és középső területein már augusztusban megjelent egy nagy kiterjedésű vörös folt, ahol a csapadékhiány miatt a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ez a zöld tömegben megjelenő elmaradás a Dunántúl keleti részére is jellemző. Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál. 

A folytatásban változékonyabbra fordul időjárásunk. Szombatig még csak súrolja hazánkat egy hosszan elnyúló frontrendszer, és előtte nagyobb részt száraz és meleg levegő érkezik fölénk. A hőmérséklet szombatig emelkedik, aznap többnyire 22-28 fokos maximumok várhatók, majd vasárnap hidegfront érkezik, mögötte sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg árasztja el térségünket. Hétfőn a csúcsérték már csak 11 és 16 fok között valószínű, és a hét első felében reggelente többfelé gyenge fagyok is várhatók. A jövő hét közepéig jelentősebb melegedés nem valószínű. A vasárnapi hidegfront csapadékot is hoz, de nem sokat, területi átlagban többnyire 2 és 10 mm között marad a heti összcsapadék. A jövő hét első felében a változó felhőzet mellett csak szórványosan várható kisebb eső. A talaj felszín közeli rétege így csak kisebb körzetekben nedvesedik át, az ország nagyobb részén ennyi eső nem lesz elég a fejlődésben lévő repcének.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. október 12.


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. október 11-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 11-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. október 10-én (%)


4. ábra
Maximum hőmérsékletek 2023. október 7-én (Celsius fok)


5. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. október 9-én (Celsius fok)


6. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. október 10-én (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2023. október 10-én (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Őszi káposztarepce Miskolc térségében 2023. október 10-én (fotó: Kovács Attila)