2024. június 15. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. augusztus 14. 14:46

Visszatér a kánikula

Augusztus elejének csapadékban bővelkedő időjárása után a múlt héten jelentősen csökkent a csapadékhajlam, a hét második felében a napos, egyre melegebb időben már országszerte a talajok száradása volt a jellemző. A folytatásban csak a hét közepén számíthatunk több felhőre és elszórt záporokra, zivatarokra, de a következő 8-10 napban többnyire napos, meleg, száraz idő segíti majd nyári növényeink érési folyamatait.

A mögöttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest szárazabbra fordult időjárásunk. Hétfőn, szerdán és csütörtökön fordultak elő nagyobb számban záporok, zivatarok főként a keleti, északkeleti és a nyugati országrészben, de 10 mm-t meghaladó mennyiség csak kevés helyen esett, a középső országrész északi felén pedig nagy területen egyáltalán nem volt csapadék (1. ábra). Az augusztus eleji záporokkal, zivatarokkal együtt azonban az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország nagy részén – az említett északi tájakon is - jelentős többletet mutat (2. ábra). Ha a május közepe óta eltelt időszakot tekintjük, amikor nyári növényeink számára különösen fontos volt a megfelelő mennyiségű csapadék, jelentős különbségeket tapasztalunk akár kis területen belül is különösen az Alföldön. Míg a nyugati országrészben és az Északi-középhegység térségében nagy területen hullott 240-350 mm közötti mennyiség az elmúlt 90 napban, foltszerűen az Alföldön is vannak ilyen tájak, de olyan területek is ahol mindössze 100-150 mm esett (3. ábra).
A talaj felszín közeli része sokat szikkadt, száradt az elmúlt egy hétben, de a felső fél méteres réteg is megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz az ország nagy részén. Szárazabb területek foltszerűen az Alföldön és a Dunántúl délkeleti tájain fordulnak elő (4. ábra). A fél méternél mélyebb talajréteg a Nyugat-Dunántúlon és az Északi középhegységben nedvesedett át számottevően augusztus elején, az Alföld nagy részén és a Dunántúl keleti felén meglehetősen száraz (5. ábra).   
A hőmérséklet a hét nagy részében 4-5 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál (6. ábra). A derült éjszakákon és területeken többször is 10 fok közelébe, helyenként az alá hűlt a levegő, a maximum értékek pedig csak 23-27 fok között alakultak. Melegedés pénteken kezdődött, és a hétvégén a legmelegebb órák hőmérséklete már elérte a 29-31 fokot.

A kalászosok aratása befejeződött, a tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A hosszabban kint maradt termés már többször megázott, a minősége így egyre romlott.
A kukorica sokfelé igen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem. Júliusban minden csapadék rendkívül sokat számított ennek a kultúrának is, a Dunántúlon és északkeleten nagy területen megkapta az ideális 100 mm havi csapadékot, de az ország középső részén csak 20-40 mm-t. Augusztus első hetének bőséges csapadéka országszerte igen jót tett a szemfejlődés állapotában járó állományoknak, azóta pedig már elkezdődött az érés folyamata. A napraforgó a magképződés, egyre többfelé az érés kezdeti állapotában van. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen jól fejlett, szép nagy tányérok a jellemzőek.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink július utolsó dekádjára és augusztus első napjaira vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még mindig magas az index értéke, a nyári növények zöld tömege jellemzően stagnál.  Az anomália térképen július eleje óta vannak vörös foltok, ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ennek egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli és középső területein sokfelé kevés csapadék hullott július végéig, és ezt megsínylette a vegetáció is. Az ország nagy részén azonban nagyobb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál. 

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1010 és 1180 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség továbbra is növekszik (7. ábra). Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg, és ezen a mögöttünk álló egy hét hűvös időjárása sem segített, ismét nőtt az elmaradás. A tavalyi évhez képest mintegy 90-160 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest pedig 30-70 foknap. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talaj hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti, elsősorban az Alföldön kiszáradt. A hónap közepén érkezett bőséges csapadék azonban pótolta nedvességet, a növények fejlődése optimálisan alakult, de északkeleten, ahol kevesebb esett, május végére ismét szárazzá vált a talaj. Június elején éppen időben érkezett az újabb csapadék, hogy megszüntesse a Tiszántúl északi felén kialakulóban lévő aszályt, majd a hónap utolsó dekádjában is országszerte záporok öntözték az állományokat. Július első két dekádjában is a záporos csapadékforma volt a jellemző, foltokban nagyobb mennyiség is leesett, míg az Alföld nagy része, valamint Budapest és Mosonmagyaróvár környéke egyre szárazabbá vált. Július végén több hullámban kiterjedt zivatarrendszerek okoztak nagy területen jelentős csapadékot, de az ország középső része ebből kimaradt, így arrafelé a hónap végére aszályos körülmények alakultak ki, míg a Dunántúl nyugati részén vízbőség volt. Augusztus első hetében országszerte bőséges csapadék hullott, ami különösen az alföldi állományoknak jött jókor. A tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül alakul az összegzett csapadék, 40-80 mm hiány az Alföldön jellemző.
A hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól azzal együtt is, hogy júliusban az átlagosnál melegebb volt az idő, augusztus első dekádja azonban ismét hűvös időjárást hozott.

Az előttünk álló 8-10 napban is folytatódik a többnyire napos, száraz, meleg időjárás, bár a hét közepén egy magassági hidegörvény hatására időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet, és kedd estétől csütörtök estig elszórtan záporokra, zivatarokra is számítani lehet. Az ezekből hulló csapadék mennyisége azonban csak kevés helyen haladja majd meg a 10 mm-t. Így a jövő hét közepéig a talajok további nedvességvesztése lesz a jellemző, az Alföldön az aszályos területek növekedése várható. A hőmérséklet nem változik számottevően. Napközben 30-35 fokig melegszik a levegő, csak szerdán és csütörtökön a felhősebb, zivatarok által érintett területeken lehet ennél kissé kevésbé meleg. Hajnalonként azonban a legtöbb helyen felfrissül a levegő, és 15 fok körüli minimum értékekre számíthatunk.   

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. augusztus 14.

* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 11-ig (mm)


2. ábra
A 10 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 13-ig (mm)


3. ábra
90 napos csapadékösszeg 2023. augusztus 13-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 13-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a talaj 50-100 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. augusztus 13-án (%)


6. ábra
Az elmúlt 5 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. augusztus 11-én (Celsius fok)


7. ábra
Az április 1-től kukoricára számolt hőösszegek 2023. augusztus 13-án (foknap)


8. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. augusztus 13-ig (részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2023. augusztus 13-ig (részletes magyarázat a szövegben)