2024. június 15. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. július 31. 14:44

Aszály a középső országrészben

Az elmúlt hét változékony, többször csapadékos időt hozott, mely a nyári kultúrnövényeinknek jól jött. Sajnos hazánk középső része hosszú idő óta kimaradt a komolyabb esőből, arrafelé aszály van és nagy szükség lenne a csapadékra. Az előttünk álló héten is marad a változékony idő, kedden éjjel, valamint péntektől várhatók újabb záporok.

A múlt héten több alkalommal is előfordultak hazánkban záporok, zivatarok. Helyenként károkozó vihar is kialakult nagy széllel és jéggel. Kiterjedtebb csapadék kedden, szerdán és vasárnap fordult elő. Az elmúlt tíz napban összességében nagy területen hullott 20-50 mm csapadék, a Dunántúlon, valamint délen helyenként ennél is több esett. Az Alföld középső tájain azonban néhol még 10 mm sem jött össze (1. ábra). Az elmúlt harminc napos csapadékösszeg jelentős hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest az ország nagy részén, többlet a Dunántúlon és az északkeleti országrészre jellemző (2. ábra). A talajok nedvességtartalma növekedett az elmúlt héten, a fölső 20 cm-es réteg a középső országrész kivételével jól átnedvesedett (3. ábra), a mélyebb rétegekben is ezen a területen van jelentős hiány (4. ábra). Aszály nagyjából a Budapest – Dunaújváros – Kecskemét – Szolnok – Jászberény térségben van. Nyári szántóföldi növényeink ezen a területen már csak a mélyebb talajrétegekből tudnak nedvességhez jutni, ahol még országszerte kielégítő a víztartalom.
Hétfőn még nagy területen alakult 30 fok fölött a hőmérséklet csúcsértéke. Szerdán hidegfront érkezett, közel 10 fokkal esett vissza a felmelegedés. Csütörtökön és pénteken reggelre többfelé hűlt 10 fok alá a levegő hőmérséklete (5. ábra). Pénteken-szombaton erősödő nappali felmelegedés, vasárnapra pedig újabb hidegfront érkezett, több fokos lehűlést hozva.

A búza aratása a végéhez közelít, de még vannak vágatlan táblák (6. ábra). A tarlók tárcsázása is sokfelé megtörtént már. A meleg, száraz napokon jól lehetett haladni a munkákkal, ugyanakkor a beérett termés többször megázott, a minősége így romlott.
A kukorica a legtöbb helyen szépen fejlett, Miskolc térségében nem ritka a 3 méteres állománymagasság és a dupla csövek sem (7. és 8. ábra). A kukorica a szemfejlődés állapotában van, a napraforgó pedig a virágzás vége felé jár. Miskolc térségében ez utóbbi növény is igen szépen fejlett (9. ábra). Az elmúlt napok csapadéka rendkívül sokat számított ezeknek a kultúráknak is, de az Alföldön sürgős csapadékra lenne szükség az optimális fejlődésükhöz, egyelőre a mélyebb talajrétegben még találnak némi nedvességet.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképeink a június végére, július első dekádjára vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban még magas az index értéke, a kalászosok és a repce éréséből adódó júniusi csökkenés sem hangsúlyos már. A nyári növények zöld tömege ugyanakkor még kissé növekszik. Az anomália térképen az idén először jelentek meg nagyobb területű vörös foltok, ahol a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke, azaz az eddigiekkel ellentétben a növényzet már nem dúsabb, zöldebb országszerte a szokásosnál. Ennek egyik oka a vetésforgóban keresendő, nagyobb volt az őszi vetések vetésterülete, a másik pedig az, hogy az Alföld déli területein sokfelé kevés csapadék hullott június folyamán, és ezt megsínylette a vegetáció is.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 880 és 1030 foknap között alakul, az alacsonyabb értékek északon és nyugaton, a magasabbak délkeleten vannak, az országon belüli különbség egyre nő. Az összegzés kezdete óta folyamatos elmaradásban van a hőösszeg. A tavalyi évhez képest 50-100 foknap a hiány, a sokéves átlaghoz képest viszont már csak 0-40 foknap (10. ábra), az elmúlt időszakban sokat csökkent. Ez azt jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai pár nappal később következnek be a szokásosnál.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (11. és 12. ábra). A tavalyi évhez hasonlóan az idén is késve kezdődött a kukorica vetése. Az április az átlagosnál hűvösebben alakult, és a talaj hőmérséklete csak lassan, a szokásosnál később érte el tartósan a 10 fokos küszöbértéket. A talajnedvesség kedvezően alakult még a vetés kezdeti időszakában, április közepétől azonban főként az Alföldön többfelé kevesebb csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, és május első dekádjában is kevesebb eső öntözte a friss vetést az optimálisnál. Így a felső talajréteg, ahonnan a kukorica ilyenkor a nedvességet gyűjti, elsősorban az Alföldön kiszáradt. A hónap közepén érkezett bőséges csapadék azonban pótolta nedvességet, a növények fejlődése optimálisan alakult, de északkeleten, ahol kevesebb esett, május végére ismét szárazzá vált a talaj. Június elején éppen időben érkezett az újabb csapadék, hogy megszüntesse a Tiszántúl északi felén kialakulóban lévő aszályt, majd a hónap utolsó dekádjában is országszerte záporok öntözték az állományokat. Július első két dekádjában is a záporos csapadékforma volt a jellemző, foltokban nagyobb mennyiség is leesett, míg az Alföld nagy része, valamint Budapest és Mosonmagyaróvár környéke egyre szárazabbá vált. Július végén több hullámban kiterjedt zivatarrendszerek okoztak nagy területen jelentős csapadékot, de az ország középső része ebből kimaradt, így arrafelé a hónap végére aszályos körülmények alakultak ki. A tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül alakult az összegzett csapadék, tartósabb hiány az Alföldön fordult elő.
A hőmérséklet áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg jócskán elmarad az optimálistól azzal együtt is, hogy július első három hetében az átlagosnál melegebb volt az idő.

Az előttünk álló héten is változékony időre számíthatunk, kedden este, majd a hét végére érkezik egy markáns frontrendszer. Utóbbi akár napokig a térségünkben maradhat. A frontokkal csapadék is várható majd nagy területi változékonyság mellett. A hét végén akár nagyobb mennyiség is eshet. A hőmérséklet csúcsértéke kedden 26-32 fok között várható, majd szerdára pár fokot visszaesik. Csütörtökön és pénteken nagy különbség lehet az északnyugati és délkeleti országrész között: északnyugaton 25-28, délkeleten 35 fok közelében tetőzhet a hőmérséklet. A hét végére országos lehűlés valószínű, vasárnap már csak 21-26 fok közötti maximumok várhatók.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. július 31.

* A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. július 30-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 30-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 20 cm-es rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. július 30-án (%)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában
2023. július 30-án (%)


5. ábra
Minimum hőmérsékletek 2023. július 27-én (Celsius fok)


6. ábra
Aratásra váró búzatábla Miskolc térségében 2023. július 26-án (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. július 26-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Kukorica Miskolc térségében 2023. július 26-án (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Napraforgó Miskolc térségében 2023. július 26-án (fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Az április 1-től kukoricára számított hőösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2023. július 30-án (foknap)


11. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. július 30-ig (részletes magyarázat a szövegben)


12. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. július 30-ig (részletes magyarázat a szövegben)