2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. november 5. 15:11

Őszi idő (2012. november 5.)

Az elmúlt hét eleji havazás és gyenge fagy után november első napjaira megenyhült az idő. Az enyhülést többfelé kísérte eső, zápor. Országos esővel kezdődött a jelenlegi hét is, de az előrejelzések szerint a következő napokban már jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, és csak a hét első felében lehet gyenge fagy.

Az elmúlt hét hideg idővel kezdődött, hétfőn nem emelkedett 5 fok fölé a hőmérséklet, és a hét első felében -2, -4 fokos fagy több helyen előfordult. Nemcsak a hegyeinkben, de még síkvidéken is átmenetileg hó borította a talajt, a legtöbbet, 8 cm-t Sopronból jelentették. November 1-re már megenyhült, de ekkor többfelé esett, a legtöbb az Északi-középhegység térségében.

Ez a hét is esősen indult. A nyugati határnál a lehulló csapadék mennyisége a 40 mm-t is meghaladta. Ezek után nem meglepő, hogy hazánk délnyugati, nyugati határvidékén telítetté vált a felső 50 cm-s réteg, nagyobb vízhiány a mélyebb rétegekben (50-100 cm) van még több helyen. A hét további részén már jelentős csapadékkal nem kell számolnunk, és a hét első felében megjelenő -1, -3 fokos fagy is csak átmenetileg, főként a szélvédett területeken lehet.


Készült: 2012. november 5.