2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. október 15. 11:47

Csapadék és ködös időjárás (2012. október 15.)

Az elmúlt héten az ilyenkor megszokottnál kissé hűvösebb levegő alakította időjárásunkat. Jelentősebb csapadék főként a hét közepén a déli országrészben hullott. Az előttünk álló hét első felében várható többfelé eső, zápor, majd szárazabbra fordul az idő.

Az elmúlt hét első felében a hűvös nappalokat az északi és keleti országrészben helyenként fagyos reggelek követték. Ezt követően délnyugat felől több hullámban nedvesebb levegő érte el hazánk térségét, amely miatt szerdán a déli, délkeleti országrészben néhol jelentős mennyiségű csapadék hullott. Azonban ez a csapadékmennyiség csupán a talaj felső néhány centiméteres mélységéig növelte a talajnedvességet, az említett tájakon a mélyebb rétegek továbbra is szárazak. Ugyanakkor délnyugaton a sok felhőnek, északkeleten az alacsony napi középhőmérsékletnek köszönhetően nincs jelentősebb változás a talaj vízháztartásában, a felsőbb rétegek nedvessége az országos átlaghoz képest lényegesen magasabb. Ugyanakkor az alsóbb rétegek ott is nagyon szárazak, a felső 1 méterben a vízhiány az ország nagy részén továbbra is 100 mm felett változik.

Eleinte egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható eső, zápor, egy-egy zivatar is kialakulhat. Helyenként jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Ezt követően a hét közepétől megnyugszik időjárásunk, számottevő csapadék már sehol sem alakul ki. A keleti, északkeleti országrészben tartósabban párás, ködös területek és időszakok is lesznek.


Készült: 2012. október 15.