2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. szeptember 24. 11:34

Változékonyabbra fordul az időjárás (2012. szeptember 24.)

Szerdán egy hidegfront érte el hazánkat. A front előtt főként a déli és keleti országrészben szórványosan zivatarok alakultak ki, ugyanakkor délután délnyugat felől tartós eső kezdődött, amely a keleti, északkeleti országrészben egészen másnap estig tartott. Ezt követően ismét szárazabb, az ilyenkor megszokottnál hűvösebb levegő áramlott térségünk fölé. Elsősorban a hét közepének napsütéses időjárása kedvez majd az őszi betakarítási és a kerti munkáknak.

A hét közepén egy hullámzó frontrendszer hidegfronti szakaszának hatására országszerte esett az eső, zápor, a front előtt délen és keleten zivatarok alakultak ki. Nagyobb mennyiség a középső és keleti országrészben fordult elő, a Dunától nyugatra jellemzően 10 mm alatti értékeket mértek. Ugyanakkor az Északi-középhegység térségében és a Duna-Tisza közén  20-35 mm közötti csapadékmennyiségről érkezett jelentés. Ennek hatására főként a talaj felső 20 cm-es rétegében sokfelé jelentősen mérséklődött vagy megszűnt a katasztrofális vízhiány. Azonban az alsóbb rétegekbe ez a vízmennyiség már nem tudott kellően beszivárogni, emiatt főként az alsó 50-100 cm-es vízhiány gyakorlatilag változatlan maradt. Az említett front mögött igen hűvös levegő áramlott országunk fölé északnyugat felől, amely ugyan csökkentette a párolgás mértékét, azonban péntekre és szombatra virradóra helyenként gyenge fagy is előfordult, ami elsősorban a lágyszárú növényekre kártékony hatással van az év ezen időszakában.

Eleinte egy hidegfront hatására átmenetileg ismét változékonyabbra fordul az idő, több helyen várható zápor, zivatar. Ezt követően melegszik az idő, dél, délnyugat felől száraz levegő áramlik fölénk, emiatt szerdán és csütörtökön már ismét a napsütés lesz a meghatározó. Ez kedvező az őszi betakarításokhoz és kerti munkálatokhoz. A jelenlegi számítások szerint a hét végén nyugat felől újra nedvesebb léghullámok érkeznek, ezért szórványosan fordulhat elő csapadék, kiemelten a nyugati és északi országrészben.


Készült: 2012. szeptember 24.