2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. szeptember 17. 11:49

A következő hidegfront az Alföldre is hozhat esőt (2012. szeptember 17.)

Az elmúlt héten a Dunántúlon már helyenként jelentősebb csapadék hullott. Ezen a héten minden reményünk meg van arra, hogy hazánk keleti felén is mérséklődjön a csapadék hiány. Az érkező hidegfront mögött azonban több fokkal hidegebb levegő áramlik, a hétvégén helyenként talajmenti fagy is előfordulhat.

Az elmúlt héten a nyáriasan meleg időjárásnak egy szerda éjszaka országunkat elérő hidegfront vetett végett. A front hatására elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén esett többfelé az eső. Nyilván egy hosszú száraz periódus okozta károkat egy-egy nap csapadékossága nem orvosolhatja, de elsősorban Vas, Zala, Somogy és Baranya megyében, valamint Veszprém, Komárom és Fejér megye egyes részein a felső 20 cm-s talajréteg nedvességi viszonyait jelentősen javította a helyenként 20-30 mm-s csapadék. A Dunántúlon a kissé nedvesebbé vált talaj kedvezően hathatott az őszi talajmunkálatokra is. A Tiszántúlon viszont számottevő eső nem hullott, ott továbbra is jelentős – a felső 50 cm-ben 80-100 mm közötti – a vízhiány.

Ezen a héten változékonyan alakul időjárásunk. Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, amelynek vonulását több helyen kísérheti eső, zápor. A hidegfront mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik, a hétvégén helyenként már talajmenti faggyal is számolni lehet. Míg a hét első felében a szüretnek és a betakarítási munkáknak kedvezhet a csendes, száraz idő, addig a hét második felében várt eső növelheti a felső talajrétegek nedvességét.


Készült: 2012. szeptember 17.