2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. szeptember 3. 14:26

Marad a szárazság (2012. szeptember 3.)

A múlt vasárnap és hétfőn átvonult hidegfront mögött anticiklon épült ki térségünk felett a hét első felében, ezért péntekig ismét száraz, egyre melegebb levegő áramlott az ország fölé. Ezt követően pénteken és szombaton a nyugati és keleti országrész időjárását más-más hatások alakították. Míg keleten továbbra is magassági gerinc és anticiklonális hatások voltak a meghatározóak, és délies áramlással továbbra is száraz, meleg levegő áramlott a térség fölé (szombaton a Körösszakálon mért 35,2 fokkal megdőlt a napi országos melegrekord is; a korábbi rekord a Kisteleken 1994-ben mért 34,5 fok volt), addig a Dunántúlon és szombaton a középső országrészben is egy hullámzó frontálzóna alakította az időjárást. Többfelé fordult elő eső, zápor, néhol zivatar, de számottevő, 10 mm körüli csapadék csak a nyugati határaink mentén hullott, a Dunántúl nagy részén és a főváros térségében mindössze 1-2 mm esett.

Emiatt továbbra sem enyhült a vízhiány, a 0-50 cm-es rétegben 65-95 mm, 0-100 cm között pedig 130-185 mm-es értékeket ér el. A talajnedvesség értékei az ország legnagyobb részén 20-30% között változnak, sőt a 0-50 cm-es rétegben az Alföld nagy részén és a Dél-Dunántúlon 20% alatti értékek a jellemzőek. Csak az Alpokalján, az Örségben és az északi határaink mentén egy-két helyen alakul 40-50% körül a talajnedvesség értéke.

A következő egy hétben is döntően anticiklonális hatások lesznek a meghatározóak, marad a többnyire csapadékmentes idő. Ugyanakkor csütörtökön egy gyenge hidegfront érkezik, akkor elszórtan várható zápor, zivatar, és a hőmérséklet is több fokkal visszaesik. A jelenlegi számításaink szerint területi átlagban nem várható számottevő csapadék, lokálisan ugyan hullhat 10 mm körüli csapadékmennyiség, de ez még kisebb körzetekben sem enyhíti érzékelhető mértékben az aszályt.


Készült: 2012. szeptember 3.