2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. augusztus 27. 08:42

Mérsékelten meleg, száraz idő (2012. augusztus 27.)

Az elmúlt napokban tetőzött a kánikulai hőség, ezzel együtt délnyugat felől szubtrópusi anticiklon miatt továbbra is általában száraz levegő áramlott a Kárpát-medence fölé. Tegnap egy hidegfront hatására megerősödő, viharossá fokozódó északnyugati szél hatására előbb az északnyugati tájakon, később másutt is mérséklődött a nagy meleg. Többfelé hullott csapadék, ennek mennyisége azonban az ország nagy részén 5 mm alatt maradt.

Augusztus utolsó hetében általában száraz, forró idő volt a jellemző. Az éjszakák sem hoztak számottevő enyhülést, a minimum-hőmérséklet az ország nagy részén 20 fok körül alakult. Emellett a hét közepét leszámítva többnyire zavartalanul sütött a nap, ami a magas talajhőmérséklettel együtt jelentősen fokozta az amúgy is igen száraz talajból a párolgást. Ezért tovább erősödött a vízhiány, a 0-50 cm-es rétegben 66-95, 0-100 cm között pedig már országszerte 121-180 mm közötti értéket ér el. A talaj nedvessége a felsőbb és a mélyebb rétegekben is csupán az Északi-középhegység térségében és az Alpokalján éri el néhol a 30-40%-ot. Másutt általában ez alatt változik, sőt az Alföld nagy részén és a Dél-Dunántúlon mindössze 15-20% között alakul.

A hét végéig ismét emelkedik a hőmérséklet, de országos kánikula várhatóan nem tér vissza. Azonban tovább folytatódik a szárazság. Ezt követően a jelenlegi számítások szerint pénteken előbb a Dunántúlon, később másutt is egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, és a hőmérséklet ismét visszaesik. Helyenként akár jelentős mennyiségű – 10 - 20 mm – csapadék is hullhat, ami kisebb körzetekben mérsékelheti a katasztrofális mértékű aszályt.

Készült: 2012. augusztus 27.