2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. augusztus 21. 06:58

Folytatódik a kánikula, helyenként záporokkal, zivatarokkal (2012. augusztus 20.)

A múlt héten az átmeneti hűvösebb időszak után a hétvégén az ország nagy részén már ismét átlag felett alakult a hőmérséklet. Eközben folytatódott a szárazság, csupán északkeleten fordult elő a hét elején kevés csapadék. Az előttünk álló héten meleg, nyári időre van kilátás, helyenként előforduló záporokkal, így a kritikus vízhiány nem enyhül.

Ha megnézzük a csapadékösszegre vonatkozó térképeket, akkor megállapíthatjuk, hogy országszerte folytatódott a szárazság, északkelet kivételével nem is hullott csapadék, ott is csak néhány millimétert mértek egy magassági hidegörvény hatására. Ugyanakkor a hőmérséklet a hét első napjaiban az ilyenkor megszokott értékek alatt alakult, a hűvös hajnalokat mérsékelten meleg nappalok követték, ami csökkentette a párolgás mértékét. A hét vége felé azonban erősödő anticiklonális hatásoknak köszönhetően ismét melegedni kezdett a levegő, már északkeleten is sokat sütött a nap. A napsütéses órák száma általában az átlagosnál lényegesen magasabbnak adódott, az Északi-középhegységben fordultak elő néhol átlagos vagy kissé az alatti értékek a hét eleji felhősebb időszakok hatására.

A talaj felső 50 cm-ének nedvessége csupán északon, északkeleten, illetve az Alpokalján éri el, illetve haladja meg a 30-40%-ot, az Alföld és a Dél-Dunántúl nagy részén 30% alatt marad, sőt főként a Duna-Tisza közén helyenként még a 20%-ot sem éri el.

Országszerte kritikus a vízhiány, a talaj felső 50 cm-ében jellemzően 60-90, míg a felső 1 m-es rétegben többnyire 120-170 mm között alakul. Ennek pótlására, a hiány mérséklésére több napos, ismétlődő csapadéktevékenység lenne szükséges. Ilyenre azonban nem számíthatunk, bár – főként északon, északnyugaton – előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az érkező csapadék mennyisége területi átlagban a jelenlegi számítások szerint általában 5 mm alatt alakul, egy-egy hevesebb zivatargócban akár 20 mm-t elérő, vagy meghaladó csapadékmennyiség is hullhat. A hőmérséklet végig az ilyenkor szokásos felett várható, kánikulai melegre van kilátás.


Készült: 2012. augusztus 20.