2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2014. szeptember 11. 14:13

A Dunántúlon ismét nagyon sok, északkeleten lényegesen kevesebb csapadék

A sokfelé rendkívül csapadékos nyár után a szeptemberi esők az ország nagy részén tovább rontják a terméskilátásokat. A hónap elején főleg a Dunántúlon okozott kiadós, sokfelé egyhavi átlagos mennyiséget is meghaladó csapadékot az időjárást akkor meghatározó, lassan mozgó frontrendszer. A Tiszántúlon ugyanakkor sokfelé még 5 mm sem esett, ott az érési folyamatok és az őszi munkák szempontjából kedvezőbb, melegebbnaposabb időjárás volt.          

Az előrejelzések szerint a hét további részében időjárásunkat alakító ciklon ismét a nyugati területeken okoz rendkívül sok, északnyugaton akár 80 mm-t is meghaladó csapadékot. Legkevesebb eső ezúttal is az északkeleti területeken valószínű.  Az ECMWF előrejelzési térképek által sugallt, lehetséges forgatókönyv szerint tartósabb csapadékmentes időszakok is csak északkeleten lehetnek, és a levegő nedvességtartalma is ott lesz alacsonyabb. A nyírségi gyümölcsösöket tehát lényegesen kisebb mértékben sújtja az időjárás, mint pl. a dunántúli borvidékeket. Kevésbé csapadékos időjárásra a jövő hét közepétől van remény.

Az időszerű munkák tervezéséhez, szervezéséhez az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2014. szeptember 11.