2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. augusztus 6. 10:57

Folytatódott a fülledt, meleg idő (2012. augusztus 6.)

Az elmúlt héten folytatódott a sokévi átlagnál több fokkal melegebb idő. Általában sok volt a napsütés, de helyenként záporról, zivatarról is érkezett jelentés. Jelentős mennyiségű csapadék csak lokálisan fordult elő. A következő napokban túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás, csak elvétve fordulhat elő zápor, kezdetben egy-egy zivatar.

Az elmúlt héten is folytatódott a változékony, meleg időjárás. Az időszak elején és végén néhol, pénteken elszórtan alakult ki zápor, zivatar. Helyenként jégeső, viharos szél is előfordult, jelentősebb csapadékmennyiség csak lokálisan fordult elő. A legnagyobb mennyiségű csapadékot Szentkirályszabadjáról jelentették, ott 31 mm hullott. A lehullott csapadék mennyisége másutt csak csapadéknyom és 14 mm között alakult. Országszerte sokat sütött a nap, csaknem minden nap 10 órát meghaladó napsütés volt a jellemző, a legtöbbet a Dél-Alföldön mérték. A levegő naponkénti átlaghőmérséklete általában 22 és 26 fok között alakult, keleten mérték a magasabb értékeket. Az átlaghőmérséklet 2-4 fokkal volt magasabb az ilyenkor megszokottnál. A talajhőmérséklet ennek megfelelően szintén magas volt, elérte a 25, 30 fokot. A talaj nedvességtartalma a felső 50 cm-es rétegben ismét csökkent, az északi és a nyugati tájakon 50-79, délen, délkeleten azonban csak 26-30 százalék között alakult. Tovább nőtt  a vízhiány a felső 100 cm-es rétegben elérte a 85-161 mm-t.

Az előttünk álló túlnyomóan napos, száraz idő várható, bár átmenetileg kissé lehűl a levegő, csökken a párolgás, de a csapadék hiánya miatt tovább növekszik a vízhiány.

Készült: 2012. augusztus 6.