2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. július 9. 14:00

Tartós hőség volt lokálisan heves záporokkal, zivatarokkal (2012. július 9.)

Embert, állatot, növényt megviselő kánikulai meleg napok után vagyunk. Az ország nagy részén alig volt eső, zápor, viszont lokálisan, kisebb gócokban jelentős mennyiségű csapadék is előfordult. A következő napokban már mérséklődik a nagy meleg, marad az időjárás záporos, zivataros jellege, lokálisan továbbra is sok csapadék hullhat.

Már 10 napja tart a kánikulai meleg hazánkban. A hőséget egyes napokon heves, záporok, zivatarok enyhítették. Ilyenek elsősorban az ország északi, és keleti tájain fordultak elő. A lehullott csapadék mennyisége egyes helyeken elérte a 30 mm-t, Sopron környékén a 602 mm-t is. Ugyanakkor a Dunántúl déli felén alapvetően száraz volt az időjárás. A záporokat, zivatarokat hozó felhők, csak rövid időre takarták el a napot. Hazánk nagy részén minden nap a 10 órát meghaladó napsütés volt a jellemző.  A levegő naponkénti átlaghőmérséklete általában 27 és 30 fok között alakult, ami embert, állatot, növényt egyaránt megviselt. A talajhőmérséklet is igen magas alakult, voltak helyek az országban, annak is a déli, keleti vidékén, ahol 30 fok fölötti értéket mértek. A hőség növelte a talajfelszín párolgását, ezért általában csökkent a talaj nedvességtartalma, kivéve azokat a kis körzeteket, ahol rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott le, pl. a Velencei-tó vagy Sopron környékén. Ezektől a helyektől eltekintve növekedett a vízhiány, a felső 100 cm-es rétegben már alig van hely az országban, ahol ennek mértéke ne haladná meg a 100 mm-t.

Az előttünk álló héten a korábbinál enyhébb léghullámok alakítják hazánk időjárását, így mérséklődik a kánikulai meleg. A hőmérséklet csúcsértéke már nem éri el a 35 fokot, sőt több helyen a 30 fokot sem. Csapadék továbbra is záporos, zivataros jelleggel várható, vagyis kisebb gócokban akár 20 mm-t meghaladó mennyiség is lehullhat, de több helyen csak 1-2 mm-re vagy annyira sincs kilátás. Összességében 10 mm-t meghaladó csapadéknak az ország északnyugati, északi részén nagyobb, délen, délkeleten kisebb a valószínűsége. Vagyis az előttünk álló hét, kisebb gócoktól eltekintve nem enyhíti a talaj vízhiányát

Készült: 2012. július 9.