2024. július 5. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2012. július 3. 17:07

Folytatódik a kánikulai meleg, száraz idő (2012. július 2.)

Az előző 5 nap során, kevés helyen kevés csapadék hullott hazánkban, ugyanakkor egyre melegebbé vált az időjárás. Az alapvetően száraz, kánikulai meleg tovább folytatódik, ami egyes növénykultúrákban gondokat okozhat.

A mostani kánikulai napok előtt főként az ország északkeleti tájain fordultak elő záporok, de a lehullott csapadék mennyisége általában 5 mm alatt maradt. Ugyanakkor hazánk nagy részén, ezeken a napokon is száraz volt az időjárás. A térségünk fölé áramló meleg levegő és a sok napsütés hatására ismét egyre melegebbé vált időjárásunk. A levegő napi átlaghőmérséklete egyre többfelé 25 fok fölött alakult, helyenként a 30 fokot is elérte, sőt meg is haladta azt. Mindez éreztette hatását a talajhőmérsékletnél is, itt is egyre több helyen regisztrálnak 30 fok közeli, illetve a fölötti értéket. A szárazság és az extrém meleg miatt erősödő párolgás miatt csökken a talaj nedvességtartalma, minden rétegben hazánk egyre nagyobb területére terjed ki a 40-50 százalék alatti nedvességi érték. Vagyis növekszik a vízhiány, a felső 100 cm-es rétegben az ország legnagyobb részén 100-150 mm a jellemző hiány.

Az előttünk álló héten kánikulai melegre és szárazságra van kilátás. Az előrejelzések szerint a hőséget főként nyugaton, északon enyhítheti átmenetileg egy-egy zápor, zivatar, de a növények vízigényén ez nem igen segít. A hőmérséklet csúcsértéke többfelé meghaladja a 35 fokot, és melegek lesznek az éjszakák is. A kevés vagy semmi csapadék, illetve az egyre melegebb levegő és földfelszín következtében fokozódó párolgás tovább csökkenti a talaj nedvességtartalmát, és tovább növeli a vízhiányt. Ez az időjárás ugyan nem akadályozza az aratást, de a növénykultúrák többségénél gondokat okoz.


Készült: 2012. július 2.