2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 20. 16:39

Változékony őszi idő

Folytatódik a változékony őszi idő, pénteken nagy mennyiségű csapadékkal. A hőmérsékletben a jövő hét közepén várható átmeneti változás.

Az elmúlt napok és a következő pár nap időjárása kedvezett ahhoz, hogy a talaj, tovább telítődjön nedvességgel, ami kedvez a már elvetett kultúráknak, ugyanakkor a betakarításokhoz kedvezőtlen körülményeket teremtett. Ez az állapot a következő napokban sem fog jelentősen javulni a közelgő csapadékzónának, és az azt követő borongós szélcsendes időszaknak köszönhetően. Némi változásra a jövő hét közepén számíthatunk.

Pénteken borult idő lesz és az egész országban várható csapadék. Kevésbé jelentős mennyiség a Dunántúl déli részein lehet, az ország többi részén, sok helyen meghaladja majd a 15 mm-t is. Szombaton napközben már csökken a csapadékhajlam, és ezzel együtt a felhőzet is, és vasárnap átmenetileg számíthatunk némi napsütésre is. Hétfőtől ismét változékonyabb lesz az idő, és jövő hét közepétől, bár enyhül némileg a hőmérséklet, ismét várható lesz kevés csapadék, de ezúttal ez leginkább az ország északi részét fogja érinteni.

A hőmérsékletben nem lesz jelentős a napi hőingás, csak vasárnapra virradóan lesz kissé hűvösebb, de fagyokra, egyelőre nem kell számítani. Hétfőtől pár fokkal enyhülni fog az idő.

A légmozgás szerdáig mérsékelt marad, csak időnként élénkül meg a nyugati szél, majd szerdától a gyakori élénkülések mellett már erős szélre is lehet számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 20.