2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 13. 13:48

Továbbra is sáros marad a talaj

A következő 6-8 nap során több időjárási front is eléri hazánkat, újabb, többfelé jelentős mennyiségű csapadékot hozva. A hőmérséklet a hét végén emelkedik, majd kissé csökken, de fagyra nem kell számítani. Az újabb front előtt, pénteken, valamint szombaton délelőtt a sáros talajtól eltekintve az időjárás kedvezni fog a kinti munkákhoz.

Október elejétől országszerte általában 20-40 mm csapadék hullott, de helyenként, főleg Borsodban, néhol 80 mm fölötti értékek is előfordultak. Ennek hatására a talaj felső rétegei telítettek, a mélyebb rétegek azonban még bőven tudnak majd csapadékot fölvenni és tárolni. A felső rétegeiben átázott talaj nagyban nehezíti a mezőgazdasági munkákat, a már megkezdődött kukorica betakarítást, a magágy előkészítését, a vetést, a szüretet. A hőmérséklet az elmúlt napokban az átlagos alatt alakult, gyenge fagy hétfőn többfelé, csütörtökön reggel csak a délnyugati országrészben fordult elő kis körzetekben.

Pénteken és szombaton átmenetileg nyugodt idő várható változó felhőzettel, pár órás napsütéssel, a reggeli órákban ködfoltokkal, számottevő csapadék nélkül. Az északnyugati országrészben lesz élénk, néhol erős a délkeleti szél. Pénteken reggelre kisebb körzetekben előfordulhat gyenge fagy, majd a délnyugat felől érkező egyre enyhébb léghullámok hatására a hőmérséklet jelentősen emelkedik, pénteken 10 és 15, szombaton már 15 és 20 fok között valószínű a csúcsérték. Szombaton délutántól már egyre többfelé valószínű eső, zápor, mely az újabb front közeledését jelzi.

Vasárnaptól ismét a jobbára erősen felhős idő lesz a jellemző, vasárnap és szerdán sokfelé esővel, vasárnap helyenként jelentős (>10 mm) mennyiséggel. Hétfőn és kedden csak elszórtan várható kisebb eső. A levegő páratartalma tartósan 80% felett valószínű. Így napokig vizes, sáros körülményekre kell felkészülni. Erős légmozgás nem várható, csak élénk széllökésekre kell számítani. Viszonylag enyhe idő várható: a hőmérsékleti minimum többnyire 6 és 11, a maximum 10 és 15 fok között alakul majd.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 13.