2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. október 10. 14:10

Változékony, hűvös idő

Hétfőn délnyugat felől egy ciklon húzódik a Kárpát-medence fölé, ami csak csütörtökre hagyja el térségünket. A csütörtöki átmeneti csendesebb idő után péntektől ismét egy frontrendszer érkezik, amely a hétvége időjárását is meghatározza. Ezért az előttünk álló héten sok lesz a felhő, de emellett rövidebb napos időszakokra is számítani lehet. A csütörtöki nap kivételével minden nap várható az ország egyes tájain több-kevesebb csapadék. A gyakran erősen felhős égből adódóan többnyire fagymentesek lesznek a hajnalok, gyenge fagy helyenként pénteken lehet. Napközben az átlagosnál hűvösebbre számíthatunk, melegedés a hét második felében valószínű.

A hétvége időjárása a legtöbb helyen kedvezett a szüretelőknek. A múlt heti esős idő után a hétvégén néhány órára mindenütt kisütött a nap, és csak elszórtan fordultak elő záporok. Bár a csípős hajnalokat követően – mikor főként szombaton, többfelé fordult elő gyenge fagy – a délutáni hőmérséklet is több fokkal az átlagos értékek alatt alakult. A viszonylag száraz hétvége nem csak a szüretelőknek, hanem a mezőgazdaság több területén is jól jött, hiszen az elmúlt hét első felében lehullott jelentős mennyiségű csapadék következtében az ország nagy részén közel telítetté vált a talaj felső 20 cm-es rétege. Kevésbé nedves területek a Dunántúl nyugati, délnyugati részén vannak.

Bár az ország nagy részén napos, párás, csendes idővel indul a hét, a délnyugati tájakon már megnövekedett a felhőzet, és egyre többfelé elered az eső is. A borongós, esős időjárás lesz a jellemző a következő napokban is, hétfőn elsősorban a Dunántúlon várható eső, majd kedden a ciklon az ország többi táján is csapadékot okoz, szerdán pedig elsősorban az ország kelti felében számíthatunk jelentősebb mennyiségű esőre. Ennek megfelelően kedden és szerdán 70-90% között alakul a levegő nedvességtartalma. Az északi szelet sokfelé kísérik élénk, a Kisalföldön erős széllökések. Csütörtökön és pénteken rövid napos időszakokra és átmenetileg szárazabb időre lehet számítani, napközben 50% körüli páratartalommal. Pénteken délnyugat felől egy melegfront szakadozott felhőzete jelenik meg, a szél délkeletire, keletire fordul, és megélénkül. Szombaton és vasárnap többnyire felhős, esős időre van kilátás, a Dunántúl nyugati fele ígérkezik szárazabbnak. A héten is folytatódik az átlagosnál hidegebb időjárás, különösen a hét első felében. A hajnali fagyok megszűnnek, de napközben is 10 fok körül alakul a hőmérséklet, az esős területeken lesz hűvösebb. Csütörtöktől várható melegedés, de az ország nagy részén a hétvégén sem éri el a hőmérséklet az ilyenkor megszokott értékeket.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. október 10.