2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 19. 12:46

Többnyire száraz idő őszies hőmérsékletekkel

Az eddigi nyarat idéző, az átlagosnál több fokkal melegebb időjárás után a héten számottevő lehűlés kezdődik. Már hétfő estétől erős északi széllel a magasban hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és a hűvös idő utánpótlása a hét végéig kitart. Bár a héten minden nap várható néhány órás napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 20 fok alatt marad, és hűvösek, de nem fagyosak lesznek az éjszakák is. Hidegérzetünket kedden az erős északi szél is fokozza.

Az elmúlt napokban az előzőekhez képest néhány fokkal visszaesett a hőmérséklet, de átlagosan így is több fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A meleg idő sokfelé csapadékkal is párosult, főként az ország középső és keleti részein hullott helyenként jelentősebb mennyiségű eső, szombaton a keleti és az északi országrészben zivatarok kíséretében. Hétfőn a délkeleti országrész amúgy szárazabb vidékeire is jut csapadék, így a talajnedvesség a talaj felső 20 cm-ében országszerte 80% fölött alakul a hét elején.

A következő napokban egy tőlünk keletre majd északkeletre örvénylő ciklon hátoldalán hideg, többnyire száraz légtömegek érkeznek fölénk. Több-kevesebb napsütésre minden nap számítani lehet, jellemzően az éjszakák lesznek kevésbé felhősek, nappal fátyol- és gomolyfelhők zavarják a napsütést. Kedden keleten lehet még eső a nap első felében, utána a gomolyfelhőkből csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, de számottevő, az ország nagyobb területére kiterjedő csapadék a hét végéig nem valószínű. Száraz lesz a levegő, a páratartalom napközben általában 35-55% között alakul, éjszakánként pedig 60-75% körül. Kedden sokfelé lesz erős az északias szél, ami szerdától mérséklődik, de keleten élénk széllökések a hét további részében is várhatók a déli, kora délutáni órákban. A Dunántúlon szombaton élénkül meg ismét az északnyugatias szél. A hőmérséklet az átlagosnál pár fokkal hűvösebben alakul, a maximumhőmérsékletek szerdán és csütörtökön országszerte 16 – 18 fok körül alakulnak, péntektől kezdődik kismértékű melegedés, így a hétvégén már nagyobb területeken mérhetünk 20 fokot a legmelegebb órákban. Az éjszakai lehűlés is erőteljes lesz a hét közepén, az ország nagy részén 6 – 8 fok körüli értékekre csökken a hőmérséklet a hajnali órákban, északkeleten lesz a hidegebb, itt a derült, szélcsendes időben a fagyzugos helyeken akár talajmenti fagyok is kialakulhatnak.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 19.