2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 13. 09:00

A hét végéig gyümölcsérlelő meleg

Péntekig nyáriasan meleg időre lehet számítani, kedden és szerdán elszórtan záporral, zivatarral. Nagyrészt tehát ideális lesz az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez. Amit lehet, végezzünk el addig, mert a hét végétől átalakul időjárásunk, a nyárból az őszbe lépünk sok felhővel, csapadékkal, széllel, erőteljes lehűléssel!

Az elmúlt napok nyáriasan meleg időt hoztak, melyet csak elvétve zavart meg egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet mintegy 4-7 fokkal haladta meg az ilyenkor szokásos értékeket. A nyáron megszokotthoz képest már jóval hosszabb éjszakák ellenére a minimumok 15 fok körül alakultak, míg délutánonként a hőmérséklet 30 fok körül, sokfelé kissé a fölött alakult (szombaton 34 Celsius fok is előfordult az országban). Az egy hete hullott országos csapadéknak nem volt utánpótlása, így a talaj fölső rétegei ismét megszikkadtak, de jelentősebb vízhiányról az ország nagy részén nem beszélhetünk. A meleg idő kedvező körülményeket teremtett a napraforgó betakarításához szükséges nedvességtartalom eléréséhez, a gyümölcsökben, a szőlőben az ideális cukorfok kialakulásához, a már eső előtt elvetett repce keléséhez.

Péntekig a hőmérsékletben alig lesz időjárás változás, folytatódik a nyárias idő, délutánonként 30 fok körüli csúcshőmérséklettel, mely a hét közepétől északkeleten pár fokot mérséklődik. A hajnalok is enyhék maradnak, 15 fok körüli minimummal, csak a szélcsendes, a környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő "fagyzugokban" várható 10 fok körüli érték. A hőmérséklet a maximumát derült időben 15, 16 óra körül, míg minimumát 5, 6 óra körül veszi föl. A levegő nedvességtartalma éjszakánként a völgyekben, a vizes területek környezetében átmenetileg 80% fölé emelkedik, míg napközben 50%, de sokfelé 40% alá csökken majd. Alapvetően napos idő várható, inkább csak délutánonként növekszik meg időként erősebben a gomolyfelhőzet.

Jelentősebb, országos csapadék péntekig nem várható, de kedden és szerdán elszórtan alakulhat ki záporeső, zivatar. Kedden hevesebb zivatar is előfordulhat (elsősorban a déli országrészben) néhol felhőszakadással, viharos széllel, kis méretű jéggel. A csapadék valószínűsége az ország nagyobb részén azonban alacsony, a talaj így folyamatosan száradni fog a következő napokban a zivatarral érintett területek kivételével.

Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás (5-25 km/h), csak időnként várhatók élénk széllökések. Az esetleges zivatar környezetében azonban átmenetileg viharost elérő (60 km/h) szél is előfordulhat.

Pénteken napközben aztán nyugat felől markáns frontrendszer érkezése valószínű. Pénteken még marad a meleg, de már záporos, zivataros idő várható a Dunántúlon megerősödő délies széllel. Szombattól viszont a sok felhő, ismétlődő csapadék, szél és jelentős lehűlés lesz a jellemző. A várható csapadék mennyisége és területi eloszlása egyelőre nagyon bizonytalan, kérjük kövessék figyelemmel folyamatosan frissülő előrejelzéseinket. Vasárnaptól a maximum hőmérséklet már csak 20 fok körül, a jövő hét első felében pedig már az alatt valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 12.