2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. szeptember 5. 15:57

Szerdától visszatér a nyárias idő

A szeptember eleji nyári időt hétfőn és kedden csak átmenetileg szakítja meg az ősz, a hét közepétől ismét sok napsütésre és jellemzően száraz, meleg időre van kilátás nyarat idéző hőmérsékleti értékekkel. A hét első két napjának időjárását alakító magassági hidegörvény dél felé örvénylik, a Kárpát-medence időjárását a hét nagy részében egy tőlünk északra elhelyezkedő anticiklon alakítja.

Az elmúlt egy hét napfényben gazdag, de gyakorlatilag országszerte csapadékmentes időjárása kedvezett a gyümölcsök érési folyamatainak, és a gyommentesítési, növényvédelmi munkálatoknak. A hőmérséklet néhány fokkal az ilyenkor megszokott fölött alakult. A napos, száraz, meleg időben a hét első felében a sokfelé élénk illetve erős szél is segítette a talaj kiszáradását, így főkét az Alföldön jelentős területeken alakult ki 50 mm-t meghaladó vízhiány a talaj felső 50 cm-ében. A hétfői, az egész országra kiterjedő kiadós eső valamelyest mérsékli a talaj kiszáradását, amely ezen a héten is folytatódik.

Kedden már csökken a felhőzet, és csak elszórtan valószínű kisebb eső, zápor. Szerdán és csütörtökön legfeljebb kevés fátyolfelhő zavarja majd a napsütést, de ezekből eső sehol sem lesz. Pénteken és szombaton a tőlünk továbbra is délre örvénylő gyengülő ciklon ismét megközelíti hazánkat, de a jelenlegi számítások szerint csak felhősödést, főként a déli országrészben illetve a Dunántúlon néhol kisebb esőt okoz. A hét legvégén pedig egy hidegfront hoz majd egyelőre bizonytalan mennyiségű csapadékot. A héten főként kedden és vasárnap kell szeles időre számítani elsősorban a Dunántúlon. Csütörtökön és pénteken gyakorlatilag szélcsendes időjárás segíti majd a növényvédelmi munkálatokat. A hőmérséklet a hét eleji lehűlés után kedden már számottevő emelkedést mutat, szerdától pedig több fokkal meghaladja az ilyenkor szokásos értékeket. Nappal 25-30 fok közé melegszik a levegő, és az éjszakák sem lesznek 14-15 foknál hűvösebbek. A hétfői nedves idő után kedden már számottevően szárazabb lesz a levegő, és szerdától az ország nagy területein csökken napközben 40% alá a páratartalom.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. szeptember 5.