2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 25. 14:35

Nagyrészt meleg, száraz idő

A következő egy hét során alapvetően napos, száraz, meleg időre lehet számítani, a legfrissebb számítások szerint hétfőn-kedden érkezik egy hidegfront átmeneti záporokkal, zivatarokkal. A front előtt 30 fok körül alakul a maximumhőmérséklet, a front mintegy 5 fokos lehűlést hoz majd. Azonban az egyre hosszabbodó éjszakák miatt a nappali meleg ellenére viszonylag alacsony minimumokra számíthatunk. A jövő keddi napot leszámítva ideális lesz az idő a mezőgazdasági munkákhoz, a termés éréséhez, a betakarításhoz, a szürethez.

Hétfőn az Alföld középső részein, a Duna mentén, valamint a Dunántúl keleti felén hullott jelentős mennyiségű csapadék (10-20 mm). Különösen sok esett Budapest térségében. Keddtől azonban az előrejelzéseinknek megfelelően az országban jelentősebb csapadék nem volt, a napos, szeles időben a növényállomány gyorsan megszáradt, és a talaj fölső rétegei is egyre jobban megszikkadnak. A talaj vízzel jól ellátott, kisebb vízhiány inkább csak a Viharsarokban fordul elő, kedvező körülményeket teremtve a repce vetéshez, a magágyelőkészítéshez. Az elmúlt hetek csapadékos időszaka miatt azonban a szokásosnál jóval erősebb a tárcsázott parcellákon a gyomosodás és az árvakelés.

Jövő hétfőig tehát csöndes, nyár végi időjárás várható sok napsütéssel, csapadék nélkül. A maximumhőmérséklet 30 fok közelében, kissé a fölött várható. Csúcsértékét 15-16 óra körül veszi föl az évnek ebben az időszakában. A minimumok a hosszabbodó éjszakák hatására alacsonyan alakulnak: többfelé 15 fok alatt, de főleg eleinte helyenként 10 alatti értékek is előfordulnak majd. A szél inkább már csak pénteken napközben élénkül meg gyakran keleties irányból. A levegő páratartalma éjszakánként átmenetileg 80% fölé emelkedik, de a legmelegebb órákban 40% alá csökken majd. A talaj fölső rétegeinek így további jelentős száradása várható.

A legfrissebb számítások szerint a jövő héten hétfő este előbb északnyugaton, majd kedden másfelé is gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és sokfelé várható záporeső, zivatar. A konvektív csapadék nagy bizonytalansága miatt annak mennyiségéről érdemes folyamatosan követni friss előrejelzéseinket, mert minél közelebb érünk a kérdéses időszakhoz, az előrejelzések beválása egyre javul. A front hatására északnyugatira fordul a szél, sokfelé megerősödik, zivatarban viharossá fokozódik. Szerdára a front tovább vonul, ismét napos, száraz, a szeptember elejinek megfelelő hőmérsékletű, kezdetben még kissé szeles idő valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. augusztus 25.