2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 8. 09:15

Nyári idő után komoly lehűlés

A péntek-szombati, az ország fölött feloszlott hidegfront vasárnapra mindenhol megszüntette a forróságot, de jelentős csapadékot csak a Dunántúlra (ott többfelé volt felhőszakadás is), a középső országrészre, valamint szombaton délután az Ózd-Miskolc-Tiszacsege-Debrecen vonalban hozott. A front mögött mérsékelten meleg, tiszta, száraz levegő árasztotta el a medencét, melyet a hétfői alacsony minimum hőmérsékletek is jeleznek. Az előttünk álló hét is nagy változásokat fog hozni, a hét első fele meleg, nyári időt ígér, majd szerda-csütörtökre komoly lehűlés valószínű.

A talaj nedvességtartalma a Dunántúlon bőséges, arrafelé a felső 50 cm-es rétegben telített területek is előfordulnak. A középső és északi országrészben általában 60-80%-os a víztartalom, jelentősebb vízhiány az Alföldön, főleg annak délkeleti részein fordul elő.
 
A folytatásban keddig napos, száraz idő valószínű és fokozatosan melegszik a levegő. A csúcshőmérséklet 30 fok közelébe emelkedik. Ez kedvező körülményeket teremt a növények fejlődéséhez, a termésképződéshez, a gyümölcsök éréséhez, a gépi munkák végzéséhez, de egyúttal a gyomok növekedéséhez is. A levegő száraz lesz, csak éjjel emelkedik rövid időre 80% fölé, délutánra 40% alá csökken. A legfrissebb számítások szerint szerdára markáns hidegfront érkezik, mely elszórtan hoz majd záporokat, zivatarokat, területi átlagban jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű, de kisebb körzetekben nagyobb csapadék is hullhat. A front hatására a Dunántúlon már csak 20 fok körül alakul a maximumhőmérséklet, keleten még 30 fokos meleg várható.
 
A front gyorsan átvonul majd az ország fölött, csütörtökön még előfordulhatnak záporok, de már országszerte az augusztushoz képest hűvös idő valószínű. A maximumok  csütörtökön és pénteken csak 20 fok körül várhatók, éjjel pedig sokfelé 15 fok alá csökken a a hőmérséklet. Szombattól a napos időben napról-napra melegszik a levegő, a 25 fokos maximumokról a jövő hét elejére 30 fok közelébe. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 15 és 17 óra között áll be. Jelentősebb páratartalom emelkedés csak a szerda-csütörtöki csapadék hatására lehet átmenetileg, alapvetően száraz lesz a levegő. A talajok nedvessége is csökkenő tendenciát mutat majd a következő egy hét során. Keddig jelentősebb szél nem zavarja a növényvédelmi, tápanyagpótlási munkákat, de szerdán és csütörtökön sokfelé lesz erős az északnyugati, északi szél, de még pénteken és szombaton is többnyire élénk marad a légmozgás. Vasárnapra mérséklődik majd a szél.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2016. augusztus 8.