2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. augusztus 4. 15:03

Hidegfront után ismét száraz, nyári idő

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása és a talaj mélyebb rétegeinek megfelelő vízellátottsága kedvező körülményeket teremtett a növények fejlődéséhez, a termésképződéshez, a gyümölcsök éréséhez, a talaj szikkadása után pedig a gépi munkák végzéséhez, de egyúttal a gyomok növekedéséhez is. A folytatásban a pénteken-szombaton érkező hidegfront csak átmeneti néhány fokos lehűlést hoz, illetve az ország keleti részére jelentős mennyiségű csapadék nem érkezik. A jövő héten első felében pedig már szinte zavartalan lesz az augusztusinak megfelelő, napos, csendes, száraz nyári idő.

A nyár második felében az egyik legkritikusabb tényező a mezőgazdaság szempontjából a csapadék, a talaj víztartalma. Az ilyentájt gyakran előforduló aszály idén nem alakult ki, elsősorban július második felének csapadékos időjárásának hatására. A talajoknak az ország legnagyobb részén megfelelő a nedvességtartalma: a legfelső 50 cm-es rétegben többnyire 70% felett van, inkább csak az Alföld egyes részein jelentkezik kisebb-nagyobb vízhiány (30-40 mm) a telítettséghez. Eddig a hőmérséklet is kedvezően alakult, az átlagos, körül ill. attól 1-2 fokkal melegebb volt a havi középhőmérséklet, csak június végén és július elején alakult ki néhány napra 35 fok körüli forróság sokfelé szárazsággal párosulva.

A folytatásban egy napra országos kánikula várható az érkező front előtt: pénteken a hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 35 fokot is meghaladja majd. A legforróbb órákban, főleg az Alföldön, átmenetileg légköri aszály is kialakulhat, melyet egyes kultúrákban a levélzet átmeneti hervadása jelezhet. Szombaton előbb a Dunántúlon, majd vasárnapra a Tiszántúlon is mérséklődik a forróság, aztán a jövő hét első felében egyre melegedő, napos, nyári idő várható 30 fok körüli csúcshőmérséklettel. A hőségben nagyon fontos, hogy az állatok számára mindig friss, tiszta víz és jól szellőző, árnyékos terület álljon rendelkezésre. Érdemes figyelembe venni, hogy ilyenkor a napi csúcshőmérséklet egy derült, csapadékmentes napon 15 és 17 óra között áll be. A front hatására pénteken délutántól a Dunántúlon sokfelé, szombaton már máshol is, kialakulnak záporok, zivatarok. Területi átlagban a több csapadék a Dunától nyugatra, és a középső részeken valószínű (5-10 mm), keleten azonban sokfelé csapadékmentes maradhat az idő. Kisebb körzetekben, a záporos csapadékra jellemző módon rövid idő alatt nagyobb mennyiség (20-30 mm) is lehullhat, néhol akár nagyobb méretű jég (2-5 cm) is előfordulhat. A front elvonulta után száraz idő következik, a következő nedvesebb léghullám majd a jövő hét közepe táján érkezhet. A levegő páratartalma csak a csapadékos helyeken lesz magas péntek estétől, majd vasárnaptól ismét száraz lesz a levegő: kora délutáni minimumát sokfelé 40% alatt éri el.

Pénteken az ország nagy részén élénk déli, délutántól a Dunántúlon megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati szél valószínű. Zivatarban viharos széllökések várhatók. Szombaton és vasárnap még sokfelé lesz erős az északi szél, majd hétfőtől mérsékelt légmozgásra lehet számítani.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. augusztus 4.