2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 27. 16:56

Folytatódik a zivataros időjárás sokfelé jelentős csapadékkal

Az elmúlt napokban is heves zivatarok alakultak ki az országban helyenként felhőszakadás méretű csapadékot okozva. A Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint az Alföld középső részein a lehullott csapadék helyenként az 50 mm-t is meghaladta. A zivatarokat sokfelé viharos szél is kísérte, jelentős károkat okozva a mezőgazdasági kultúrákban is. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többnyire 20-80 mm-rel haladja meg az átlagot, így a talaj nedvességtartalma, ilyenkor szokatlan módon, általában 60% fölött, többfelé viszont 90% fölött alakul, sőt néhol belvíz is előfordul.

A még megkésett aratásra, a szálastakarmányok betakarítására, a gyümölcsérésre, növényvédelmi munkák végzésére többnyire nem lesz ideális az időjárás, sőt a heves zivatarok, a jég, a viharos szél várhatóan további károkat okoz majd. Ugyanakkor a legelőknek, erdőknek, a vadon termő gombáknak kedvez majd az idő, és az ország egyes részein még a kapás növényeknek is jól jön a csapadék.
 
Péntekig folytatódik a csapadékos, zivataros időjárás: csütörtökön sokfelé, pénteken inkább már csak a keleti országrészben várható csapadék. Továbbra is várható felhőszakadás, de kis méretű jég is előfordulhat. A gyakori csapadék miatt a növényvédelemre kell különösen odafigyelni. Szombaton és vasárnap szárazabb levegő érkezik fölénk, csak vasárnap estétől lehet északnyugaton újabb zivatar. A hétfő és kedd ismét zivataros, többfelé jelentős csapadékkal, majd szerdától várhatóan megnyugszik a légkör. A nappali felmelegedés eleinte 26 és 31 fok között várható, majd a hét végén erősödik a felmelegedés, vasárnap helyenként a 35 fokot is elérheti a hőmérséklet. Hétfőtől mérséklődik a hőség.
 
A hét végén alapvetően napos idő valószínű, napközben jelentősen (40% alá) csökkenő páratartalommal. Ezen kívül azonban hosszabban felhős, többször csapadékos, párás időre kell számítani. A nedves talajon erős lesz a gyomosodás, a gyakran vizes növényállományban pedig a gombás megbetegedések szaporodhatnak el. A meleg, párás, többször csapadékos időben nagyon fontos, hogy az állatok számára mindig friss, tiszta víz álljon rendelkezésre. A növényvédelmi munkákat eleinte a légmozgás alig korlátozza majd, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős, viharos széllökések. Pénteken, vasárnap és hétfőn a Dunántúlon várható napközben élénk légmozgás, kedden viszont már országszerte. Akkor néhol már meg is erősödik az északi szél.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Készült: 2016. július 27.