2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 25. 12:20

Zivataros időjárás helyenként felhőszakadással

Időjárásunkat a folytatásban is meleg, nedves, labilis rétegzettségű légtömeg alakítja, mely kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulásához. Ráadásul alig van légmozgás a fölöttünk lévő levegőben, így a csapadékcellák alig mozdulnak. Ennek a következménye az, hogy a kialakuló zivatar a csapadékának nagyobb részét egy helyre zúdítja, rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó esőt, de legfeljebb csak kis méretű (2 cm-es átmérő alatt) jeget okozva. Egyik nap az ország egyik, másik nap az ország másik részében várható nagyobb eséllyel záporos csapadék, ezért különösen fontos a OMSZ folyamatosan frissülő előrejelzéseinek és a tíz percenként frissülő radar adatoknak a nyomon követése a munkák optimális tervezéséhez. Az előrejelzések minél pontosabb értelmezéséhez, a jó döntések meghozatalához érdemes az előrejelzésekben az OMSZ által használt kifejezések pontos meghatározásait is áttekinteni!

Az elmúlt napokban az Alpokalján, a Bakony térségében ill. a főváros környékét leszámítva alapvetően száraz időjárás uralkodott, a talaj fölső rétegei nagyrészt megszikkadtak, a fölső 50 cm-es rétegben a nedvességtartalom többnyire 60-80%-os. Ugyanakkor az említett területeken nedvességgel telített a talaj. A hőmérséklet az átlag körül, kissé a fölött alakul, a csúcshőmérséklet  30 fok közeli. Ez a rendelkezésre álló nedvességgel kedvező feltételeket teremtett a növények fejlődéséhez, a jó termés kialakulásához.

A következő 5-6 napon tehát folytatódik a zivataros időjárás: hétfőn inkább a Dunántúlon, kedden, szerdán és csütörtökön sokfelé az országban, pénteken főleg keleten várható záporos csapadék. A veszélyforrást a felhőszakadás jelenti, de kis méretű jég is előfordulhat. A gyakori csapadék miatt a növényvédelemre kell majd különösen odafigyelni.

A nappali felmelegedés 30 fok körül várható, csak a csapadékosabb napokon és területeken marad ez alatt.

Péntekig a napsütés mellett lesznek erősebben felhős időszakok, majd a hét végére már naposabb idő ígérkezik. Továbbra is nagyon erős lesz a párolgás, így bár napközben a levegő relatív páratartalma átmenetileg 50% alá csökken, de éjjel és a gyakori záporok, zivatarok környezetében és után azonban jelentősen megemelkedik (>80%). A nedves talajon erős lesz a gyomosodás, a gyakran nedves növényállományban pedig a gombás megbetegedések szaporodhatnak el.

A meleg, párás, többször csapadékos időben nagyon fontos, hogy az állatok számára mindig friss, tiszta víz álljon rendelkezésre.

A növényvédelmi munkákat a légmozgás alig korlátozza majd, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős, viharos széllökések. Viszont a vegyszerek felszívódását, megszáradását a hirtelen, a nap bármely szakában előforduló csapadék megakadályozhatja semmivé téve a befektetett pénzt, időt és munkát.

Ezért kiemelten kérjük, hogy a növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzéseket is kövessék, mert azok sok hasznos információt adhatnak.

Szükséges esetben az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Készült: 2016. július 25.