2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 21. 12:24

Meleg, nyári idő egy-egy zivatarral

A következő napokban ideális időjárás várható mind a növények fejlődése, mind az elvégzendő mezőgazdasági munkák szempontjából. A még lábon álló kalászos táblák aratását lehet végezni, érhet a dinnye, egyes alma, körte, barack és szilva fajták, megújulnak a legelők, kaszálók és mézelnek a méhlegelők. A talaj nedvességtartalmának megőrzésére, a gyomosodásra, az állatok friss vízzel való ellátásra és a fülledt, meleg idő miatt a növényvédelemre kell különösen odafigyelni.

Az elmúlt heti országos esőzést követően már csak néhol fordult elő, többnyire kisebb csapadék, így a talaj felső rétege egyre inkább megszikkad, arra a legtöbb helyen már gépekkel is rá lehet menni. A talaj nedvességgel jól ellátott, inkább csak az északnyugati országrészben vannak kevésbé nedves területek, így a növények fejlődését, a jó minőségű hasznos tömeg képződését vízhiány nem akadályozza. A tarlóhántással egybekötött talajzárást most ideális elvégezni, a nedves földben optimálisan tudnak a munkagépek dolgozni. A talaj nedvességtartalmának megőrzésére máshol is érdemes gondot fordítani, ahol a technológia ezt lehetővé teszi. A legfölső talajréteg átmozgatásával megszűnik a mélyebb rétegekből a nedvesség utánpótlás a párolgáshoz, így a fölső pár centiméteres rész a nyári melegben hamar megszárad, elvágva ezzel a további párolgásos nedvességvesztés útját.
 
A következő 5-6 napon tartós, országos, nagy csapadék nem valószínű, de elszórtan záporok, zivatarok szinte minden nap várhatók, jelentősebb mennyiség csak kisebb körzetekben valószínű. Egy-egy nap az ország területének 10-30%-án, egyszer az egyik, másszor a másik országrészben nagyobb valószínűséggel. A legfrissebb számítások szerint kedden és szerdán alakulhat ki a legtöbb helyen csapadék, de a záporos csapadékra jellemző nagyfokú bizonytalanság miatt, kérjük figyeljék a OMSZ folyamatosan frissülő előrejelzéseit. Az előrejelzések minél pontosabb értelmezéséhez, a jó döntések meghozatalához érdemes az előrejelzésekben az OMSZ által használt kifejezések pontos meghatározásait is áttekinteni.
Nem lesz zavartalan a napsütés, alapvetően a délutáni órákban lesz a több felhő az égen, ill. hétfőig a Nyugat-Dunántúlon valószínű a felhősebb idő, de pár órás napsütésre majdnem minden nap lehet számítani. Az Alföldön vasárnap és hétfő kivételével alapvetően napos idő várható.
 
Nagyon erős lesz a párolgás, így a talaj fölső rétegeinek kiszáradása intenzív marad azt megelőző agrotechnikai beavatkozás nélkül.
A növényvédelmi munkákat a légmozgás alig korlátozza majd, vasárnapig csak napközben és csak időnként élénkül meg átmenetileg a szél, hétfőtől a Dunántúlon már többször lesz élénk.
Napközben a levegő relatív páratartalma többször 50% alá csökken, éjjel és záporok, zivatarok környezetében és után azonban jelentősen megemelkedik (>80%).
Tovább erősödik a nappali felmelegedés, a csúcshőmérséklet 30 fok körül, az Alföldön többször kissé a fölött várható. 35 fok fölötti értékek azonban nem valószínűek. A Dunántúlon vasárnap és hétfőn átmenetileg pár fokkal hűvösebb időre lehet számítani.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett sok esetben a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2016. július 21.