2024. július 4. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2016. július 18. 09:20

Nagyrészt száraz, napos idő, péntekre visszatérő 30 fokos meleg

Az elmúlt napokban több hullámban is nagy mennyiségű csapadék érkezett az ország egész területére, megszüntetve ezzel a korábban sokfelé egyre fokozódó szárazságot. A 4-5 nap alatt érkezett csapadék többnyire 60-80 mm esőt hozott, de helyenként a 100, néhol a 150 mm-t is meghaladta. A csapadék első hulláma intenzív záporokból, heves zivatarokból hullott, melyet a kiszáradt talaj a legtöbb helyen elfolyás nélkül be tudott fogadni. A szombat-vasárnapi légörvény viszont már többnyire tartós, és bár intenzív, de nem felhőszakadásszerű intenzitású esővel érkezett, így a lehető legtöbb csapadék beszivárgására adott lehetőséget. A talaj nedvességtartalma a legfölső 20 cm-es rétegben az egész országban telített, de a fölső 50 cm-en is az ország legnagyobb részén 90% fölötti, csak az északnyugati részeken hiányzik 20-30 mm-nyi nedvesség. Többfelé a talaj már túltelítetté is vált, megjelentek belvízfoltok.

A nyár közepén ritka az ehhez hasonló időjárási esemény, hogy néhány nap alatt ekkora mennyiségű, jellemzően áztató eső hulljon, és hogy a talaj ennyire megázzon. Bár ez az idő a néhol még aratás előtt álló tábláknak és a dinnyeérésnek nem kedvezett, ahol pangó víz nem alakult ki, ott a kapás növények, a megújuló legelők és az augusztustól érő gyümölcsök reményeink szerint bő terméssel hálálják majd ezt meg. A réteken, erdőkben a szezonális gombafélék nagyobb mennyiségű megjelenésére lehet számítani, de jó hatással van a sok eső a folyóinkban, tavainkban növekvő halaink fejlődésére is. A megújuló méhlegelők is több nyári mézet adhatnak.
 
A következő napok fő kérdése az, hogy a belvízfoltok mikor tűnnek el, és az átázott talajra mikor lehet rámenni. Az időjárás ennek kedvezni fog, ugyanis az előttünk álló héten nagyrészt száraz, gyakran szeles idő várható. Hétfőn napközben még elszórtan (az ország területének 20-30%-án), később már csak néhol (5-10%) alakulhat ki (többnyire jelentéktelen) záporeső a délután megnövekvő gomolyfelhőkből. Újabb, csapadékot hozó frontrendszer majd a hét legvégén valószínű, de annak pontosabb érkezéséről, a várható csapadékmennyiségről az OMSZ folyamatosan frissülő előrejelzéseiből érdemes tájékozódni.
Hétfőn még sokfelé, kedden inkább már csak a Dunántúlon lesz erős az északi szél elsősorban a nappali órákban. Szerdán napközben országosan élénk szél várható, csütörtökön lesz a leggyengébb a légmozgás, akkor inkább csak az Alpokalján lesz élénk a déliesre forduló szél. Péntektől az újabb front előtt ismét szélélénkülésre kell készülni.
A nagyrészt napos idő, a magas napállás, a fölénk érkező jobbára száraz levegő, az élénk, időnként erős szél és a sok rendelkezésre álló víz miatt miatt nagyon erős lesz a párolgás, de a talaj fölső rétegeinek megszikkadására talajtípustól függően várni kell majd pár napot.
Bár napközben a levegő relatív páratartalma 60% alá csökken, a nedves talaj és az éjszakára mérséklődő légmozgás következtében éjjel 90% fölötti értékek is előfordulhatnak a hét első felében, a szélvédett völgyekben helyenként hajnali ködfoltokkal.
A csúcshőmérséklet eleinte az átlagos alatt marad, bár az eddigiekhez képest jelentősen emelkedik: hétfőtől már országszerte 25 Celsius fok körül alakul, éjszánként 15 fok körül valószínű. Szerdától a délnyugat felől érkező egyre melegebb levegő hatására nyugaton már tovább erősödik a felmelegedés és pénteken nem lesz ritka a 30 fok fölötti érték sem. Újabb lehűlés szombattól, vasárnaptól látszik.

A növényvédelmi, és egyéb aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett sok esetben a 6-12 óránként készülő friss térképes modell előrejelzések is hasznos információt adhatnak.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.


Készült: 2016. július 17.